Epidemiolog Karl Lauterbach: "Omikron bi lahko postal pravo božično darilo!"

Je optimizem na mestu?

30. 11. 2021, 13:06 | Zdravje

              Epidemiolog Karl Lauterbach: "Omikron bi lahko postal pravo božično darilo!" (foto: profimedia) profimedia

Nemški zdravstveni strokovnjak, klinični epidemilog, kandidat za bodočega nemškega ministra za zdravstvo in profesor Karl Lauterbach je (morda še preuranjeno) povedal, da bi 'omikron lahko postal pravo božično darilo', ker bi lahko še pospešil konec pandemije, poroča Jutarnji list.

Karl Lauterbach je med drugim sugeriral, da ogromno število mutacij (kar 32 jih je na proteinu bodic) lahko pomeni, da bodo okužbe 'manj smrtonosne' in bolj podobne okužbam z ostalimi respiratornimi virusi.

Znanstveniki sicer že nekaj časa opozarajajo, da je maloverjetno, da bi lahko izkoreninili koronavirus, pa tudi, da je zelo verjetno, da bo ta postal endemičen in bolj podoben navadnemu prehladu.

Z Lauterbachom se strinja profesor Paul Hunter, strokovnjak za nalezljive bolezni na Univerzi East Anglia, ki dodaja, da 'tudi zelo mutirana varianta vendarle ni več popolna neznanka za imunski sistem problevnikov ali cepljenih', kar je dober znak.

Znanstvena skupnost medtem opozarja, da je na vsakršne ocene potrebno počakati vsaj dva tedna. Šele takrat bo jasno, kakšen učinek ima omikron, koliko bolj je nalezljiv od delte in ali je odporen na cepiva.

Naj spomnimo: nova varianta je bila odkrita šele prejšnji teden v Južni Afriki, kjer so se zaradi omikrona čez noč kar 20 x povečale okužbe, pri čemer je število smrtnih primerov ostalo enako kot pred tem.

Zdravniki so medtem že poročali, da so simptomi pri okuženih z omikornom zaenkrat blagi, med njimi pa so najbolj pogosti: močna utrujenost, bolečine v mišicah in glavoboli, boleče grlo in suhi kašelj.

Ker pa so bili prvi zabeleženi primeri najdeni med mladimi ljudmi, ki imajo tudi sicer blažje simptome virusa, gre ostati pozoren na to, kako se bodo simptomi spremenili, ko se bo omikron razširil še na starejšo populacijo.

"To, kar vidimo v Južni Afriki je izjemno blago. Okuženi so se pozdravili kar doma, ozdraveli pa so že po dveh do treh dneh," je za BBC povedala dr. Angelique Coetzee, predsednica Južnofariškega zdravniškega združenja in prva oseba, ki je opazila novo variatno pri pacientu.

Lauterbach je medtem na Twitterju objavil, da bi lahko bil omikron manj nevarna verzija virusa, kar bi pomenilo, da je 'pravi prezgodnji božični dar'. Pa vendar tudi on opozarja, da je zgolj 6 % prebivalstva Južne Afrike starejšega od 65 let.

Sitaucija je povsem drugačna v Nemčiji. Profesor Hunter pravi, da so bila poročila o manj težkih potekih bolezni zaenkrat bolj kot ne anekdotalna, zato se nanje ne gre zanašati: "Če zares povzroča manj resen potek, potem je to verjetno posledica že pridobljenega imunskega odziva s prebolelostjo ali cepljenjem."

Dr. Anthony Fauci, glavni ameriški zdravstveni svetovalec, k vsemu skupaj dodaja: "Še dva tedna mora preteči, da bomo v rokah imeli bolj natančne informacije o prenosljivosti in resnosti bolezni."