N.Z. | 5. 1. 2022, 11:47

Epidemiolog Predrag Đurić: "Zaradi flurone ne gre delati drame!"

AlJazeera/Vijesti

"Ne gre za prve primere, niti ne gre za nekaj dramatičnega. Od začetka pandemije beležimo primere istočasne infekcije z gripo in covidom-19," je jasen epidemiolog Predrag Đurić.

Potem, ko so tako na Hrvaškem kot v Bosni in Hercegovini potrjeni prvi primeri flurone (torej hkratne okužbe s koronavirusom in virusom gripe), pri čemer je primer 22-letnika iz Banja Luke zdaj že potrjen s strani Zavodu za klinično mikrobiologijo Univerzitetnega kliničneag centra Republike Srbske, je epidemilog Predrag Đurić kot gost oddaje Vijesti v Novem Sadu povedal naslednje:

»Mislim, da gre v prvi vrsti glede na informacije, ki so dostopne in so prišle do mene, da gre bolj za pretirano reakcijo medijev in s tem eksponiranosti teme. Ne gre niti za novo mutacijo, skratka ne gre za novo varianto virusa, saj gre za covid virus, temveč gre zgolj za hkratno okužbo z dvema virusoma: virusom gripe in virusom, ki povzroča covid-19. Prav tako sploh ne gre za prve takšne primere in s tem nekaj, kar bi bilo dramatičnega, ker od samega začetka pandemije, najprej na Kitajskem, nato ZDA, so bili takšni primeri že registrirani. Gre za primere koinfekcije z gripo in covidom. Pri ljudeh, ki so izkazovali takšne simptome, so identificirali okužbo z obema virusoma. Nikakor ne gre za nekaj, kar ne bi bilo pričakovano ali kar bi bilo potrebno dramatizirati. To, kar je zaenkrat še neznanka, je to, da zaradi pandemijskih ukrepov v zadnjih dveh letih in relativno redkejših primerov zabeležene gripe tekom pandemije, pa tudi manj pozornosti, ki bi bila usmerjena v detektiranje primerov gripe pri ljudeh, ki so že izkazovali simptome covida, nimamo podatkov, kako takšna koinfekcija vpliva na prognozo bolezni pri pacientih. Po podatkih, ki pa so dostopni, a so omejeni, pa vendarle sugerirajo, da bi pri takšnih osebah (torej osebah, ki so hkrati okužene z gripo in covidom) lahko obstajalo večjo tveganje za hospitalizacijo in morda težjim potekom bolezni.«

Vir: Aljazeera

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.