10. 11. 2020, 08:34 | Vir: STA

EU tik pred podpisom pogodbe s Pfizerjem in BioNTechom za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva

Shutterstock

Evropska unija je tik pred podpisom pogodbe z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer in nemškim biotehnološkim podjetjem BioNTech za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
 

"Evropska znanost deluje," je tvitnila von der Leynova, ki je pozdravila dobre novice iz Pfizerja in BioNTecha. Podjetji sta namreč danes sporočili, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata, v tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Evropska agencija za zdravila (EMA) sicer še ni prejela podatkov o klinični študiji potencialnega cepiva, da bi ga lahko potrdila. Bruselj pa je sicer rezerviral na milijone odmerkov potencialnega cepiva že pri številnih podjetjih s celega sveta, kmalu pa naj bi sledila še pogodba s Pfizerjem, je zagotovila von der Leynova.

Novica o učinkovitosti cepiva proti covidu-19 žarek upanja v drugem valu pandemije

Pfizer in BioNTech sta sporočila, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata, v tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Novica je vzbudila upanje v drugem valu pandemije, ko v Evropi in po svetu beležijo rekorde v številu okužb in smrtnih žrtev covida-19.

Pfizer in BioNTech sta sporočila, da so prostovoljci zaščito pred boleznijo razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva z delovnim imenom BNT162b2 in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi iz različnih okolij, med njimi jih je 38.955 do 8. novembra prejelo drugi odmerek cepiva. Podjetji sta sporočili tudi, da prve analize tretje, končne faze kliničnega testiranja, niso pokazale resnih tveganj glede varnosti cepiva.

Pfizer in BioNTech sta napovedala, da bosta pri ameriški agenciji za zdravila in hrano verjetno že prihodnji teden zaprosila za odobritev uporabe njunega cepiva v nujnih primerov. Sporočila sta tudi, da pričakujeta, da bosta letos lahko priskrbela do 50 milijonov odmerkov cepiva, prihodnje leto pa do 1,3 milijarde odmerkov.

"Prvi rezultati tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19 kažejo, da cepivo lahko prepreči to bolezen," je izpostavil izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Dodal je, da so pomemben korak bližje nujnemu preboju, ki bi pomagal končati globalno zdravstveno krizo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.