Evropska agencija začela preverjati drugo potencialno cepivo proti koronavirusu

6. 10. 2020, 16:13 | Zdravje | Vir: STA

              Evropska agencija začela preverjati drugo potencialno cepivo proti koronavirusu (foto: Profimedia) Profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela preverjati prve podatke o cepivu proti covidu-19, ki ga razvijata nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer. To je drugo potencialno cepivo, ki ga preverja Ema. Prvo razvijata britansko podjetje AstraZeneca in univerza v Oxfordu.
 

Znanstveniki po vsem svetu se na vso moč trudijo, da bi čim prej razvili varno in učinkovito cepivo proti covidu-19, s pomočjo katerega bi lahko končali pandemijo, ki je do zdaj zahtevala več kot milijon življenj.

Ema bo izvedla t. i. tekoči pregled, ki je namenjen hitri oceni potencialnega zdravila ali cepiva med zdravstveno krizo. Ta postopek ji omogoča, da pregleda podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka.

V običajnih razmerah farmacevtske družbe najprej končajo testiranje in zberejo podatke, šele nato pa jih pregleda pristojni regulator.

BioNTech in Pfizer sta pri razvoju cepiva uporabila novo tehnologijo, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). To je eno od devetih potencialnih cepiv, ki so v tretji fazi kliničnega testiranja, v okviru katere cepivo preizkusijo na več tisoč prostovoljcih.

V testiranje BioNTecha in Pfizerja je trenutno vključenih več kot 37.000 ljudi, med drugim iz ZDA, Brazilije, Južne Afrike in Argentine. Med njimi jih je več kot 28.000 nedavno prejelo drugi odmerek cepiva, so sporočili iz teh dveh podjetij.

Ema je sporočila, da odločitev o izvedbi tekočega pregleda ne pomeni, da je možno že narediti zaključke o varnosti in učinkovitosti cepiva, saj da morajo prejeti še velik del podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.