Evropska investicijska banka bo podjetju CureVac zagotovila posojilo za razvoj cepiva

V vrednosti 75 milijonov

6. 7. 2020, 15:19 | Zdravje | Vir: STA
Evropska investicijska banka bo podjetju CureVac zagotovila posojilo za razvoj cepiva (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Evropska investicijska banka (EIB) bo biofarmacevtskemu podjetju CureVac zagotovila posojilo v vrednosti 75 milijonov evrov za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. CureVac, ki razvija inovativna zdravila, bo posojilo uporabilo za podporo stalnemu razvoju cepiv proti nalezljivim boleznim, vključno s cepivom proti koronavirusu.

Poleg tega bo podjetje CureVac razširilo svoje proizvodne zmogljivosti in pospešilo dokončanje četrtega proizvodnega obrata v Tübingenu v Nemčiji, so danes sporočili v Evropski komisiji.

Financiranje je zagotovljeno iz finančnega instrumenta za nalezljive bolezni v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. EIB bo posojilo izplačala v treh obrokih po 25 milijonov evrov, po uresničitvi vnaprej določenih mejnikov.

EU je od začetka pandemije sredstva za finančni instrument za nalezljive bolezni povečala na 400 milijonov evrov, da bi EIB lahko povečala obseg projektov v povezavi s to boleznijo.

EIB s posojili podprla 13 podjetij

EIB je prek finančnega instrumenta za nalezljive bolezni doslej podprla 13 podjetij s posojili v skupni vrednosti 316 milijonov evrov za razvoj zdravil, cepiv in diagnostike proti različnim nalezljivim boleznim, zlasti proti koronavirusu.

Podjetje CureVac, ustanovljeno leta 2000, ima sedež v Tübingenu, deluje pa tudi v Frankfurtu in Bostonu. Leta 2014 je osvojilo prvo spodbujevalno nagrado EU za inovativnost na področju tehnologije cepiv.

Marca se je CureVac znašel v središču medijske pozornosti, potem ko so nemški mediji poročali, da naj bi mu ameriški predsednik Donald Trump ponudil milijarde dolarjev za ekskluzivni dostop do cepiva proti novemu koronavirusu.

Evropska komisija je sredi junija predstavila strategijo za okrepitev prizadevanj za pospešitev razvoja in proizvodnje varnega in učinkovitega cepiva, ki bi bilo dostopno vsem.

Bistvo strategije, ki jo morajo članice unije še potrditi, je predlog sporazumov s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem financirala del stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri