Evropska komisija s 400 milijoni evrov za pravičen dostop do cepiva

Podpora pobudi WHO

31. 8. 2020, 15:50 | Zdravje | Vir: STA

              Evropska komisija s 400 milijoni evrov za pravičen dostop do cepiva (foto: Profimedia) Profimedia

Evropska komisija je danes napovedala, da bo prispevala 400 milijonov evrov jamstev v podporo pobudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za pravičen dostop do cenovno dosegljivih cepiv proti covidu-19 po vsem svetu. V okviru pobude Covax naj bi do konca prihodnjega leta nabavili dve milijardi odmerkov cepiva.

Komisija je tako danes potrdila namero sodelovanja pri nakupu cepiv v korist držav z nizkim in srednjim dohodkom. Podrobne pogoje za sodelovanje in prispevanje EU bodo opredelili v prihodnjih tednih.

Instrument Covax, vzpostavljen konec aprila, ki ga skupaj vodijo Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo, Koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (Cepi) in WHO, naj bi vsaki državi na svetu zajamčil pošten in pravičen dostop do cepiva.

V okviru tega instrumenta naj bi do konca prihodnjega leta kupili dve milijardi odmerkov cepiva na podlagi pogajanj s skupino več različnih dobaviteljev cepiv, ki bodo pokrivali različne znanstvene tehnologije, dobavne roke in cene.

Covax naj bi kot zavarovalni mehanizem zmanjšal tveganje za proizvajalce, ki jih skrbi usoda naložb, če ni zagotovljeno povpraševanje, in za države, ki jih skrbi, da si ne bodo mogle zagotoviti dostopa do uporabnega cepiva, pojasnjujejo v Bruslju.

Komisija se o nabavi cepiva v imenu 27 članic unije pogaja z več farmacevtskimi podjetji. Sodelovanje pri pobudi Covax naj bi dopolnilo sedanja pogajanja.

V Bruslju izpostavljajo, da so v okviru globalnega odziva na novi koronavirus od maja zbrali skoraj 16 milijard evrov za pospešitev razvoja cepiva, načinov zdravljenja in diagnostike ter krepitev zdravstvenih sistemov.