21. 1. 2022, 09:09 | Vir: STA

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu priložnost za osveščanje o cepljenju proti HPV

profimedia
Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu priložnost za osveščanje o cepljenju proti HPV (foto: profimedia)

Ob 16. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki poteka do nedelje, Zveza slovenskih društev za boj proti raku z regijskimi društvi in Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino pozivata starše otrok v 6. razredu osnovne šole, da se odločijo za njihovo cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV).

Kot so sporočili iz zveze društev za boj proti raku, strokovno preverjene informacije o okužbah s HPV, raku materničnega vratu in preventivi rešujejo življenja tudi v času pandemije covida-19. Morebitne skrbi, ki so v poplavi vse bolj kompleksnih zdravstvenih informacij in dezinformacij povsem človeške, pa naj starši preverijo pri izbranih zdravnikih svojih otrok ali v strokovno preverjenih gradivih.

Cepljenje je priporočljivo tudi za zamudnike, ki se v šestem razredu niso cepili, in odrasle, vendar sta po 15. letu potrebna dva odmerka cepiva, učinkovitost cepljenja pa se s starostjo zmanjšuje.

"Živimo v času, ko imamo na voljo znanje in tehnologijo, s katerima lahko eliminiramo prvega raka na svetu - raka materničnega vratu. Še pred nekaj desetletji nepredstavljivo, je danes realnost," je v sporočilu za javnost zapisala Mojca Gobec z ministrstva za zdravje.

Kot pomembna programa, ki potekata pri nas, je izpostavila presejalni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu Zora in cepljenje dečkov in deklic proti virusu HPV.

"Da smo na pravi poti, nam je potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki je Slovenijo prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže eliminacijo raka materničnega vratu," je navedla in dodala, da zato na ministrstvu pozivajo ženske, še posebno mlajše, naj se redno odzivajo na vabilo presejalnega programa Zora. K cepljenju proti virusu HPV pa vabijo dečke in deklice, saj imajo cepljeni v kasnejšem življenju manjše tveganje za raka materničnega vratu in tudi nekatere druge rake, ki jih lahko povzroči ta virus, je še dodala.

Predsednica zveze društev za boj proti raku Urška Ivanuš je zapisala, da smo pred pandemijo dosegli okrog 60-odstotno precepljenost proti okužbam s HPV in okrog 80-odstotno proti hepatitisu B. Kot je poudarila, ne razume, zakaj taka razlika, saj je Svetovna zdravstvena organizacija cepivo proti HPV označila celo kot izjemno varno.

Razlike so tudi med regijami, v Ravnah na Koroškem je precepljenost proti HPV po njenih navedbah že skoraj 90 odstotkov in se v zadnjih letih veča, medtem ko je v Ljubljani že od samega začetka pod 50 odstotki. Vzrok temu Ivanuševa vidi v pomanjkanju informacij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.