Farmacevtsko podjetje bo jeseni Evropi namenilo več zdravila remdesivir

Gilead Sciences

9. 7. 2020, 19:09 | Zdravje | Vir: STA

              Farmacevtsko podjetje bo jeseni Evropi namenilo več zdravila remdesivir (foto: Profimedia) Profimedia

Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead Sciences namerava dati jeseni na voljo več zdravila remdesivir za Evropo. Odločiti se še mora, koliko zdravila, ki pospeši okrevanje po covidu-19, bo dobila vsaka država glede na stopnjo okuženosti.

Direktorica Gileada v Evropi Bettina Bauer je za nemško revijo WirtschaftsWoche povedala, da lahko Gilead do decembra poveča mesečno proizvodnjo zdravila po svetu s sedanjih 190.000 ciklov zdravljenja na dva milijona ciklov. Bauerjeva je dodala, da se trenutno z nemško vlado pogovarja o povečanju zalog.

Gilead se je soočal s kritikami, potem ko je skoraj vse svoje zaloge remdesivirja za naslednje tri mesece dal na stran za ZDA. Nemčija ima le nekaj sto doz remdesivirja in je pozvala Gilead, naj poveča proizvodnjo remdesivirja, ki je trenutno edino odobreno sredstvo proti covidu-19 v EU.

Bauerjeva je povedala, da je trenutno na voljo še več remdesivirja, kot ga trenutno potrebujejo v Nemčiji. Glede cene 2340 dolarjev na pacienta v premožnejših državah pa je dejala, da bo povečana proizvodnja remdesivirja samo letos stala milijardo dolarjev.