N.Z. | 27. 8. 2020, 12:32

V mestu, v katerem so se kopale množične grobnice, nihče več ne umira zaradi Covida!

profimedia

»Težko je razložiti, kaj se dogaja, ampak Manaus je prav zares zelo zanimiv primerek,« je znanstvenik Jarbas Barbosa da Silca povedal za Washington Post.

Manaus je brazilsko velemesto v srcu Amazonije, kjer beležijo neverjeten upad smrtnosti med novo okuženimi s koronavirusom. Znanstveniki sumijo, da so v skoraj dvomilijonskem mestu morda dosegli stopnjo čredne imunosti potem, ko je pandemija pred meseci to isto mesto najprej spravila na kolena.

Ljudje so množično umirali, mestne oblasti pa niso ukrenile ničesar. Pomagali niso niti posnetki množičnih grobnic. Sprejeli niso nikakršnih ukrepov, ljudem niso svetovali, naj se držijo varnostne razdalje in nosijo maske. Zaradi Covida-19 je takrat umrlo 3300 ljudi.

Sredi aprila so lokalne oblasti sicer skušale vzpostaviti karanteno, a so naleteli na gluha ušesa, ljudje pa so še naprej umirali. Potem pa se je julija in avgusta zgodil zanimiv fenomen. Stopnja smrtnosti je drastično upadla, da bi te dni postala praktično nična.

»Težko je razložiti, kaj se dogaja,« je za Washington Post povedal znanstvenik Jarbas Barbosa da Silva. »Obstaja hipoteza, po kateri je bila nalezljivost s koronavirusom izjemno visoka, zato je prebivalstvo morda že doseglo čredno imuniteto. Vendar ponavljam, da gre v tem primeru zgolj za hipotezo.«

Barbosa je ob tem še enkrat poudaril, kako visoka je bila cena potencialne ’čredne imunitete’, saj je bilo mesto Manaus pred meseci soočeno z zares veliko tragedijo.

Znanstveniki, ki so še pred tedni govorili, da je za čredno imuniteto potrebno od 60 do 70 odstotkov prebivalstva, ki že premore protitelesa, se zdaj spogledujejo z idejo, da je zanjo morda potrebno ’le’ 20 odstokov njih.

Župan Manausa Virgilio Neto za Washington Post dodaja, da je mesto preživelo scene, ki so kot iz filmskih grozljivk, pa tudi, da je trenutno stanje katastrofalno. In to ne glede na to, da je najhujše najverjetneje že za njimi.

»Zbolevali so tudi grobarji, ki so zakopavali mrtve. Stanje še zdaleč ni idealno. Zelo je težko,« je povedal Neto, ki je hkrati eden največjih kritikov predsednika Jaira Bolsonara.

»On je morilec!«

Bolsonaro je tekom celotne pandemije zanikal obstoj koronavirusa in neprestano ponavljal, da je cela kriza zgolj medijska prevara. Uvedbe drastičnih preventivnih ukrepov pa se je branil tudi potem, ko je sam zbolel za Covidom-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.