R.S. | 13. 3. 2023, 14:02

Skrb vzbujajoče: med mladimi vse več okvar sluha, kako pomagati?

Profimedia

Škodljive posledice preglasnega poslušanja glasbe se kažejo v naglušnosti, ki je lahko sprva blaga in spregledana, vendar je lahko v ozadju prizadetost v visokofrekvenčnem območju.

Izpostavljenost preglasni glasbi povzroča vse več mladostnikom in otrokom okvaro sluha. "Koncertna glasba, ki lahko doseže tudi do 120 decibelov, lahko povzroči trajno izgubo sluha, če smo ji izpostavljeni dlje časa brez ustrezne zaščite sluha. Zato je pomembno, da zaščitimo svoj sluh s primerno zaščitno opremo, kot so ušesni čepki, in da se izogibamo prekomernemu hrupu, kadar je to mogoče," je za N1 povedal Nejc Steiner, specialist otorinolaringolog, ki se poglobljeno ukvarja s kirurgijo ušes in baze lobanje.

Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da približno 1,1 milijarde mladim preti nevarnost okvare sluha zaradi nevarne uporabe prenosnih avdionaprav in izpostavljenosti škodljivim jakostim zvoka na hrupnih zabavnih prizoriščih. 

Uredništvo

Škodljive posledice preglasnega poslušanja glasbe se kažejo v naglušnosti, ki je lahko sprva blaga in spregledana, vendar je lahko v ozadju prizadetost v visokofrekvenčnem območju. Kasneje se lahko pridruži tudi nezmožnost zaznave zvokov v srednjih in nižjih frekvencah.

Naglušnost se lahko kaže kot zmanjšana sposobnost razumevanja govora, težave pri spremljanju pogovorov v hrupnem okolju, zmanjšana sposobnost zaznavanja zvokov v visokih ali nizkih frekvenčnih območjih, občutek zamašenosti v ušesu, težave pri razlikovanju med podobnimi zvoki in težave pri govorjenju po telefonu, poroča N1.

Ključna je preventiva

Če imate simptome, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali otorinolaringologom. Za ohranjanje sluha se držite priporočil organizacije WHO

- Pomembno je zmanjšati jakost zvoka prenosnih avdionaprav, maksimalna jakost naj bo le 60-odstotna zmogljivost vaših slušalk.
- Uporabljajte naglavne (supraavralne) slušalke s tehnologijo izničenja zunanjih zvokov, da boste pridobili bolj čiste zvoke. 
- Omejite čas, ki ga preživite v hrupnih prostorih. Na glasnih zabavah se vsaj enkrat na uro za najmanj pet minut umaknite v tiho okolje.
- Na pametnih telefonih uporabljajte široko dostopne aplikacije, ki merijo raven jakosti zvoka. 
- Uporabljajte čepke za ušesa in zaščitne slušalke. Posamezna uporaba ublaži glasnost za približno od 15 do 30 decibelov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.