N.Z. | 15. 12. 2021, 10:16

Glavni simptomi omikrona (tudi tisti, ki se bistveno razlikuje od okužb z drugimi variantami)

profimedia

Omikron so do tega trenutka zaznali že v 63 državah sveta, iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa poročajo, da bo glede na svojo višjo kužnost gotovo izrinila delto. Strokovnjaki so ta hip manj zaskrbljeni glede resnosti simptomov omikrona.

Iz WHO med drugim poročajo, da ima okužba z omikrona blažjo obliko zbolevanja od delte:

"Še vedno so podatki o omikronu omejeni. Čeravno preliminarne raziskave iz Južne Afrike nakazujejo, da je varianta manj nevarna od delte, pa tudi vsi primeri, ki so jih zaznali v Evropi so imeli blag ali asimptomatski potek, ostaja še vedno nejasno, kako prenosljiv je omikron. Potrebujemo več podatkov, da bi razumeli, kako resno je stanje."

Medtem ko je nova varianta, polna mutacij, precej kužna, so simptomi zaenkrat blagi.

Eden glavnih znakov, da ste se okužili prav z omikronom, je: BOLEČINA V TELESU.

Dr. Unbena Pillaya iz Južne Afrike je na podlagi opazovanj na terenu med drugim povedal, da je skupni imenovalec okužb z omikronom 'nočno znojenje, ki ga spremljajo močne bolečine v telesu'.

Bolečina v telesu je seveda znak infekcije. Je signal za vnetje, ki aktivira naš imunski sistem, da se ta prične boriti proti tujemu patogenu.

Čeprav je bil ta simptom zaznan tudi pri okužba s 'starejšimi' variacijami, pa je bil doslej neprimerno redkejši v primerjavi z visoko temperaturo in kašljem.

Eden od najbolj znanih simptomov covida-19 je izguba vonja in okusa, pravi dr. Angelique Coetzee, zdravnica, ki je kot prva odkrila varianto omikron. Zanimivo je, da pri omikronu prav ta simptom ni tako zelo pogost.

Blago povišanje temperature, močne bolečine v telesu, utrujenost, praskanje po grlu (namesto bolečega grla) in nočno znojenje je nekaj najbolj običajnih simptomov variante omikron.

Poleg tega, covid-19 pogosto napade dihalni sistem, težje oblike bolezni pa lahko povzročijo suhi kašelj, oteženo dihanje, bolečine v prsih in nizek nivo kisika v krvi, česar pa zagotovo ne gre ignorirati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.