N.Z. | 1. 7. 2020, 14:34

Glavobol bi lahko postal ključni simptom za predikcijo poteka covida-19

profimedia

Med simptomi okužbe s koronavirusom glavobol doslej ni igral večje vloge. Še več. Stroka ga je v luči drugih pogostejših simptomov rado zanemarjala. Nedavna španska študija pa bi to lahko spremenila.

Prav glavobol bi namreč lahko postal eden ključnih simptomov, po katerem je mogoče presojati o nadaljnem poteku bolezni.

Študija, v kateri so opazovali več kot sto pacientov, je namreč pokazala, da glavobol že napoveduje presimptomatiko (ali simptomatiko) faze zbolevanja za covidom, glavobol pa je podoben bodisi tenzijskemu ali pa migrenskemu glavobolu. Opazili so tudi, da bolniki, ki na začetku bolezni tožijo o glavobolu, covid-19 prebolijo hitreje, glavobol in anozmija (začasna izguba voha) skupaj pa napovedujeta krajši čas hospitalizacije.

Še več. Obstaja cela podskupina udeležencev raziskave, pri katerih je glavobol trajal ves čas obolenja s covidom.

"Zdi se, kot da so pacienti, pri katerih se je tekom simptomov ali pa v zgodnjih fazah nastopa bolezni razvil glavobol, razvili bolj lokalizirana vnetna žarišča, kar bi lahko bil dokaz sposobnosti telesa, da bolje nadzira okužbo z virusom SARS CoV-2," je povedala dr. Patricia Pozo-Rosich, vodja raziskovalnega tima in vodja oddelka za raziskavo glavobola v barcelonski bolnišnici Vall d'Hebron.

Glavobol je zgolj eden od mnogih simptomov bolezni covid-19. Nedavna študija na vzorcu 214 pacientov s covidom je pokazala, da okoli 13 % obolelih razvije simptom glavobola, medtem ko jih 5 % toži tudi zaradi anozmije.

Simptomatika bolezni je tako raznolika zato, ker SARS-CoV-2 lahko penetrira v vse celice z ACE2 receptorji, te pa so razsejane po celem telesu.

"Ko SARS-CoV-2 vstopi v telo skozi nosnice, se najverjetneje vgnezdi v živčni sistem, potuje v pljuča in kasneje tudi v krvni obtok, kar generira sistemsko vnetje, ki povzroči citokinsko nevihto. Dokazov o tem, da virus inficira centralni živčni sistem, ne manjka," še pravi Pozo-Rosich in opozori na vnetne molekule Interleukin-6 (IL-6), ki ob okužbi s koronavirusom preplavijo telo in so zato tudi postale osrednji terapevtski fokus. 

"Opazili smo, da so ravni IL-6 nižje i bolj stabilne pri tistih pacientih, ki so zboleli za covidom in tožijo tudi o glavobolu, kot pri tistih, ki so samo zboleli za covidom."

  

Raziskovalci omenjene študije so opazovali 130 pacientov (51 % žensk s povprečno starostjo 54 let), ki so se v bolnišnici VAll d'Hebron zdravili zaradi covida. V tej skupini jih je kar 74,4 % razvilo tudi simptom glavobola.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.