Globalno smo presegli mejnik 10 milijonov okuženih z novim koronavirusom

Pandemije še zdaleč ni konec

29. 6. 2020, 12:34 | Zdravje

              Globalno smo presegli mejnik 10 milijonov okuženih z novim koronavirusom (foto: Shutterstock) Shutterstock

V manj kot pol leta, odkar je bil uradno potrjen prvi primer obolela s covidom-19, je svet presegel mejnik 10 milijonov okuženih. K temu so znantno ’pomagali’ rekordni prilivi primerov iz držav Južne Amerike in Srednjega vzhoda.

V zgolj petih mesecih, odkar so potrdili prve primere nove pljučnice v kitajskem mestu Wuhan, je skupno število primerov po svetu preseglo pet milijonov, le mesec dni pa je koronavirus potreboval, da se je to število podvojilo.

Vse to se nam je zgodilo navkjub temu, da so Kitajci prva žarišča okužb z novim koronavirusom povsem odrezale od sveta, prebivalce tistih območij pa tudi drugega od drugih, pa vendar se je virus vseeno razširil na sosednje države, vključno z Južno Korejo, Japonsko in Singapurjem. Virus je nato potreboval le mesec dni, da se je razširil v več kot ducat držav, da bi sredi marca pri Svetovni zdravstveni zvezi ugotavljali, da je prisoten v večini držav sveta.

Medtem ko trenutno beremo poročila, da je večini držav uspelo zaustaviti širjenje koronavirusa (še posebno to drži za Kitajsko, Italijo in druge države, ki so bile v prvem valu okužb najhuje prizadete), pa globalno gledano število novih okužb še naprej pospešeno raste.