8. 10. 2021, 12:43

Havanski sindrom: Pred tedni zabeležili primer tudi v Srbiji!

profimedia

Zbolevajo agenti in diplomati po celem svetu, pred kratkim pa so primer Havanskega sindroma zabeležili celo v Srbiji. Nihče ne ve, zakaj ljudje zbolevajo, in zaenkrat za bolezen še ni zdravila.

Zdi se kot nekaj, kar bi lahko bila tema filmov o Jamesu Bondu, pa vendar je resnično.

Da je septembra letos CIA evakuirala enega od svojih sodelavcev zaradi skrivnostnega Havanskega sindroma ni objavil praktično noben medij. Da je dotični ravno takrat delal (in tudi zbolel) v Beogradu, pa se je prav tako izgubilo v poplavi vseh drugih, predvsem pandemijskih novic.

Kaj sploh je Havanski sindrom?

Gre za skupek različnih zdravstvenih težav - od lahkih, kot je brenčanje v ušesih, do težkih zdravstvenih stanj, za katerimi zadnja leta misteriozno zbolevajo ameriški diplomati, vohuni in agenti po vsem svetu.

Sam direktor CIA-e William J. Burns je potrdil, da je sredi letošnjega leta več kot 200 ameriških agentov, diplomatov in uslužbencev zbolelo s tem sindromom. Med njimi je bilo tudi nekaj članov njihovih družin.

Da gre za nadvse resno zadevo, govori dejstvo, da se je znotraj ameriške obveščevalne službe osnovala posebna ekipa, ki se bo ukvarjala samo z dotičnim sindromom. V ekipi so najbolj izkušeni člani obveščevalne službe, ki so nekoč že delali skupaj, ko so Američani po svetu še iskali vodjo Al Kaide, Osamo bin Ladena.

Osrednji simptomi Havanskega sindroma so: glavobol, močan pritisk v glavi, slabost, večina prizadetih pa je tožila tudi zaradi izgube spomina in različne prisluhe (ter druge težave z ušesi). Trije agenti, ki so zboleli na Kubi, so za več kot 48 ur pristali tudi v nezavesti in imeli vidne spremembe na koži vratu in rok.

Vse skupaj se je začelo sredi leta 2015, ko so se pojavili prvi primeri Havanskega sindroma.

Zbolevati so pričeli ameriški diplomati v Južni Ameriki, najhujše zarišče bolezni pa je bilo na konzulatu v Havani. Sindrom je po slednjem tudi dobil svoje ime.

Leto kasneje se je število prizadetih povzpelo na 15 diplomatov, ki so daljši ali krajši čas bivali v Havani. Ameriške oblasti so v znak protesta takrat deportirali dvoje kubanskih diplomatov, takratni predsednih Donald Trump pa je sprožil uradno preiskavo, kot je takrat sam rekel, te 'zelo čudne bolezni'.

V začetku elta 2017 je State Department izdal opozorilo za Američane, ki bi želeli potovati na Kubo. Uradno svarilo se je glasilo: tja nikar ne potujte, če pa je nujno, bodite kar se da previdni!

Leta 2018 je ZDA zdesetkala število diplomatov po konzulatih in tako je ostalo do dandanes.

Medtem ko so ameriški mediji, nekateri člani kongresa in svetovalci Bele hiše zedinili, da za vsem skupaj stoji Rusija, za kar so navajali politične navezave med Havano in Moskvo, v hotelu, kjer so bivali Američani, pa je bilo nameščeno tudi predstavništvo ruskega podjetja za čezoceanski transport.

Da bi bilo vse skupaj še nekoliko bolj zapleteno, CIA dolgo ni želela razkriti imena državljanov, ki so zboleli za sindromom, ker bi tako posredno lahko razkrila svoje aktivnosti na Kubi. Svoje so dodali še strogi zakoni zaščite zdravstvenih podatkov tistih, ki so zaposleni v federalnih agencijah.

V začetku leta 2019 so se ameriški mediji dokopali do internega poročila FBI, v katerem so znanstveniki in strokovnjaki izrazili sum, da gre za 'napad z neke vrste zvočnimi valovi ali žarki usmerjene energije'.

Čeprav je v teoriji povsem mogoče, da bi nizkofrekvenčni valovi lahko izzvali nekatere od teh simptomov, pa bi te lahko ustvarili šele ogromni industrijski stroji, generatorji električne energije ali pa izjemno specifična in napredno tehnološka oprema. Tudi zato so mnogi podvomili v takšne razlage.

Po drugi strani pa so po Havani že nekaj časa krožili ruski državljani, ki so se med zabavanjem po barih in klubih, mnogi pod vplivom alkohola, 'hvalili' z nekakšno napravo, ki je bolj spominjala na kratko cev s tastaturo, ki je spominjala na naprave za daljinsko vodenje. Teh govoric zaenkrat še ni bilo mogoče preveriti.

Leta 2018 so prve pojave tega sindroma prepoznali tudi pri članih kanadskih organizacij na Kubi, da bi jih v začetku leta 2019 skenirali z magnetno resonanco in ugotovili takšne poškodbe možganov, kot sta jih utrpela leto poprej dva ameriška diplomata. Tudi Kanada je konec istega leta zmanjšala število svojih diplomatov na minimum.

Slavni ruski disident Jurij Bezmenov, nekdanji visoki uradnik sovjetske KGB, ki je sredi sedemdesetih let prebegnil v Kanado, je še globoko v osemdeseta trdil, da takratna Sovjetska zveza premore cel kup 'zvočnih orožij'. Trdil je, da je bilo vloženo veliko dela na teh orožjih že v petdesetih letih prejšnjega stoletja in da so uspeli razviti več vrst njih. Nekatera izmed teh orožij so bila tako majhna, da bi jih naokoli zlahka prenašal vojak, spet druga pa tako velika, da bi morala biti montirana na samohodna vozila. Po njegovih pričevanjih naj bi delovala s pomočjo magnetnih sil visoke gostote, ki jih je bilo mogoče usmerjati.

Bezmenov je takrat tudi trdil, da Sovjetska zveza razvija skriti vesoljski program, del katerega je tudi vojašla vesoljska postaja in rakete za večkratno uporabo. Po razpadu Sovjetske zveze so se njegove navedbe izkazale za točno. Zahod je takrat prvič izvedel za vesoljsko postajo Almaz in za raketo brez človeške posadke 11F71B.

Razvedelo se je tudi za dolgoletni projekt letala Buran, ki je zelo podobno ameriškemu Space Shuttle programu.

Jurij Bezmenov je umrl leta 1993 v Windsoru v Kanadi.

Havanski sindrom so doslej zaznali:

  • na Kubi,
  • v Avstriji,
  • v ZDA,
  • v Nemčiji,
  • v Vietnamu,
  • v Kanadi,
  • v Kolumbiji
  • in, pred kratkim, tudi v Srbiji.

Za več branja na dano temo Al Jazzera Balkans

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.