24. 9. 2023, 08:33 | Vir: STA

Dan ozaveščanja: kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti bi lahko preprečili

Profimedia

Otrok z družinsko hiperholesterolemijo, ki jih v zadnjih letih odkrijejo letno, je približno 50.

Ob današnjem dnevu ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji si strokovnjaki pri obravnavi otrok s to motnjo želijo premika k obravnavi cele družine in primordialne preventive oziroma obravnave še pred razvojem dejavnika tveganja. Družinska hiperholesterolemija je najpogostejša med dednimi presnovnimi motnjami, ki ogrožajo življenje.

Pomembno je zgodnje zdravljenje

Družinska hiperholesterolemija je dedno pogojena motnja presnove lipidov, za katero so značilne povišane vrednosti LDL-holesterola že pri majhnih otrocih. Motnja presnove vodi v nastanek ateroskleroze in posledično lahko v srčni infarkt in možgansko kap že pred 45. letom starosti, torej v najbolj aktivnem življenjskem obdobju, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Nezdravljeni posamezniki imajo kar desetkrat večje tveganje za razvoj koronarne bolezni kot njihovi zdravi vrstniki in kar 90-odstotno tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni tekom njihovega življenja. Če pa je motnja odkrita in ustrezno zdravljena dovolj zgodaj, lahko bolniki pričakujejo enako življenjsko dobo kot njihovi vrstniki brez te bolezni.

Profimedia

Prezgodaj umre več kot 20 milijonov ljudi

Urh Grošelj s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na pediatrični kliniki v Ljubljani je na četrtkovi novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije dejal, da imajo pri primordialni preventivi v mislih predvsem zgodnjo obravnavo vseh otrok bodisi z drugim posamičnim dejavnikom tveganja za poznejše srčno-žilne bolezni, denimo s sladkorno boleznijo, bodisi z neugodno sočasno kombinacijo več dejavnikov tveganja.

Otrok z družinsko hiperholesterolemijo, ki jih v zadnjih letih odkrijejo letno, je približno 50. Pri vsakem ima bolezen tudi eden od staršev in pa polovica sorojencev. Neprepoznana bolezen skrajša življenje za 16 let, je dejal Grošelj.

Zaradi bolezni srca in ožilja, ki so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu, prezgodaj umre 20,7 milijona ljudi. Kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti bi bilo mogoče preprečiti.