N.Z. | 27. 5. 2021, 10:38

Hitrejši od PCR testov: izurjeni psi diagnosticirajo covid v nekaj sekundah!

profimedia

 
Nedavna britanska raziskava je za dvojno slepo študijo testno v testno situacijo postavila 6 izurjenih psov. Izkazalo se je, da je bila šesterica neprimerno natančnejša, pa tudi hitrejša pri detektiranju koronavirusa (in covida) pri ljudeh od PCR testov.

Študija je bila objavljena v ponedeljek.

Zlata labradorka Tala je ena izmed njih. Vsakega obiskovalca zgolj na hitro ovoha dlani, še preden se pusti pobožati. Če se nato takoj vrne k lastniku, je test za covid negativen. 

Ste vedeli, da psi premorejo vohalne receptorje, s katerimi zaznavajo tudi najbolj pretanjene vonje, katerih vir je tudi do 300 metrov oddaljen? Pri ljudeh je doseg teh receptorjev največ do 5 metrov.

Tala je ena od šestih psov, ki so bili del študije, ki je pokazala, da psi z 94,3 % natančnostjo zavohajo koronavirus z oblek okuženih posameznikov. Če to primerjamo z občutljivostjo hitrih testov, ki dosegajo med 58 do 77 odstotno natančnost, in PCR testi, ki so v 97,2 odstotkih natančni (a so zanj potrebne ure in celo dnevi, medtem ko pes za to potrebuje nekaj sekund), je jasno, da bi pasji smrčki lahko postali koristno 'orodje' v boju proti koronavirusu.

Prav labradorka Tala je bila ena izmed najbolj učinkovitih smrčkov, saj se je lahko pohvalila kar z 94,5 % občutljivostjo na zaznavanje prisotnosti koronavirusa.

profimedia

Nekateri v študijo vključeni psi so s svojimi smrčki v službi medicine praktično že od rojstva, spet drugi so pred tem delali z reševalci ali pa so bili, tako kot koker španjel Asher, podarjeni društvu. Asherja so se prejšnji lastniki 'znebili', ker naj bi bil preveč razigran zanje, zato pa je zdaj postal zelo cenjen član tima za detekcijo covida, ki jo je vzpostavila dr. Claire Guest, psihologinja in raziskovalka, ki so jo od nekdaj fascinirali prav psi. Pred vzpostavitvijo pasje covid ekipe je dr. Guest delala v društvu Slišeči psi za gluhe ljudi, kjer je spoznala žensko z dalmatincem, ki je bil sposoben zavohati maligni melanom na njenih mečih. "Neprestano je ponavljala: pes je zavohal!"

Sicer pa dr. Guest trdi, da so najboljše pasme za vonjalno detekcijo kar španjeli, labradorci in prinašalci. "Ti psi naravnost uživajo pri iskanju," pravi Guest. "Poleg tega so zelo priljudni in uživajo delati na obljudenih mestih."

Treniranje psa za prepoznavanje okužbe s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid, traja 10 tednov. Naloge jih učijo tako, da so vsakič, ko pravilno pokažejo na vzorec s koronavirusom in ignorirajo tistega, ki je na koronavirus negativen, dobijo nagrado v obliki priboljška.

Za potrebe študije so pse izpostavili majicam, nogavicam in maskam, ki so jih nosili člani zdravniškega osebja, od katerih so bili nekateri na testu covida pozitivni.

Čeprav so psi izjemno natančani pri detekciji koronavirusa, pa še ne bodo kmalu povsem zamenjali PCR teste. Problem je, da treniranje psov vzame veliko časa, prav tako ni najbolj praktično, da za detekcijo potrebujejo dele oblačil tako okuženih kot neokuženih posameznikov. Glavno poslanstvo psov - detektivov tako zaenkrat ostajajo letališča, kjer bi lahko na hitro 'presejali' prihajajoče in odhajajoče potnike.

Dotična študija pa je zato že začela zanimati druge znanstvenike, ki so se podali na lov za molekulo, ki pasjemu smrčku razkrije prisotnost koronavirusa.

In glede na to, da podoben projekt s psi že poteka tudi v drugih državah po svetu (med drugim na Finskem, v Franciji in Libanonu), zna biti, da bomo o pasjih covid detektivih še veliko tega slišali, še pišejo pri The Guardian.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.