N.Z. | 19. 11. 2020, 11:57

Hitri antigenski testi so manj zanesljivi od testov PCR. Kako natančni pa so slednji?

profimedia

Medtem ko so ponekod po Sloveniji že dostopni hitri antigenski testi, se je med ljudmi (tudi po zaslugi čivka Elona Muska) razplamtela debata o tem, kako natančni ti testi sploh so.

Dejstvo je, da hitri antigenski testi niso tako zanesljivi kot PCR testiranja. Slednje po odvzemu brisa (s paličico) iz nosnega dela žrela lahko opravijo le v profesionalnih laboratorijih, medtem ko se s hitrimi antigenskimi testi lahko (tako kot Elon Musk) 'poigrate' tudi sami doma.

PCR testi so ta hip najbojše kar imamo!

PCR testi temeljijo na tehnologiji verižne reakcije s polimerazo (ali pomnožitve v vzorcu zaznanega genskega materiala (ali dednine: npr. RNK) virusa). Slabost PCR testa je, da je potrebno na rezultate čakati veliko dlje kot pri hitri testih, a so zato rezultati neprimerno zanesljivejši.

PCR reakcija predstavlja osnovo za testiranje DNK in RNK v molekularni diagnostiki, navajajo na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana. Gre za zelo občutljive in zelo specifične teste, kar pomeni, da zaznajo izredno majhne količine virusa in zelo dobro razlikujejo med novim koronavirusom in starimi koronavirusi, ki so tudi prisotni v populaciji. Tudi ti testi sicer niso 100-odstotno zanesljivi, a so najboljše, kar je trenutno na voljo.
profimedia
Pa zanesljivost hitrih antigenskih testov?

V rubriki najpogostejših vprašanj (in odgovorov) na MMC Slovenija, so poiskali odgovor tudi na vprašanje: Kako zanesljivi so hitri antigenski testi v primerjavi s precej natančnmi testi PCR?

"Hitri antigenski testi so nekoliko manj zanesljivi. V povprečju je nižja njihova senzitivnost, torej občutljivost, kar pomeni, da je lahko negativni rezultat tudi pri nekom, ki ima okužbo. Seveda ... To je zelo različno od populacije: vrste bolnika, ki ga testiramo. Pri mladih zdravih ljudeh, ki izločajo zelo veliko virusa je ta test kar zelo podoben osnovnemu molekularnemu testu, ki ga sicer uporabljamo rutinsko. V nekaterih drugih skupinah pa ne. Odvisno je tudi, v kateri fazi bolezni se človek nahaja. Če bolezen že izveneva, potem ne izloča več toliko virusa in ga s tem manj občutljivim testom ne moremo zaznati."

  • Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje (Premagajmo covid 19, 30. 10. 2020)
Primer Elona Muska

Ali, če se vrnemo k ustanovitelju družbe Tesla Elonu Musku, ki je pred dnevi na Twitterju sporočil, da se je v enem dnevu štirikrat testiral na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bil na testu dvakrat pozitiven in dvakrat negativen.

Elon Musk se je potem, ko je zadnje dni smrkal in kašljal ter imel malce povišano temperaturo, testiral s prav takšnimi, torej manj natančnimi hitrimi antigenskimi testi.

Upajmo, da se je Elen Musk po svojem čivku v najboljšem primeru za vsak slučaj vendarle osamil ali pa, da so ga nasprotujoči si rezultati testov spodbudili najmanj za to, da je opravil bolj natančen PCR test na novi koronavirus in si tako prišel na jasno, ali je na koronavirus pozitiven ali ne.

profimedia

O hitrih testih še to:

Ko je govora o hitrih testih, gre vedeti, da obstaja več vrst njih. Tatjana Lejko Zupanc s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana je v oddaji Premagajmo covid 19 (z dne 9. oktobra 2020) povedala.

"Če govorimo o dokazovanju nukleinske kisline, so to testi, ki še vedno veljajo za najnatančnejše. Obstajata vsaj dve vrsti teh hitrih testov. Eni so v Sloveniji že ves čas prisotni, za druge si zelo prizadevamo, da bi jih uvedli ali vsaj na neki način pridobili. Ti testi imajo enake lastnosti kot PCR-testi. Drugi hitri testi, t. i. antigenski testi, so kar v redu. Ampak moramo dobro poznati lastnosti testa, tako da moramo biti še pazljivejši kot pri PCR-testih."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.