N.Z. | 29. 8. 2020, 11:06

Homeopatija ni nič bolj učinkovita kot PLACEBO, je pokazala avstralska revizija!

profimedia

Po veliki sistemski študiji si je znanost enkrat za vselej prišla na jasno: »Homeopatija je slepa ulica!« Izkazalo se je namreč, da je kontroverzno zdravljenje učinkovito zgolj toliko kot placebo.

Profesor Paul Gasziou, vodilni akademik, ki raziskuje znanost medicine na zasebni avstralski univerzi Bond University, je načeloval skupini, ki se je zbrala pod okriljem avstralske vladne agencije NHMRC (skrajšano za National Health and Medical Research Council). Delovna skupina je pod drobnogled vzela izsledke kar 176 študij homeopatskega zdravljenja, da bi ugotovila, ali je zdravljenje s homeopatijo lahko kakor koli učinkovito.

57 sistemskih revizij, ki so skupaj zajele 176 individualnih študij, je raziskalo učinke homeopatije na razvoj 68 različnih bolezenskih stanj. Izkazalo se je, da praktično ni dokaza, da bi homeopatija lahko bila bolj učinkovita od placeba.

Izsledki super-revizije tako niso našli 'nobenih omembe vrednih učinkov, ki jih ni mogoče pripisati placebu' in tako sklenila, da 'dosedanje študije niso dokazale nje učinkovitosti za bolezni, ki so jih v raziskavah opazovali'.

Homeopatija je alternativno zdravljenje, ki je utemeljena na ideji, da zdravilne učinkovine delujejo tudi, ko so te drastično razredčene z vodo. Še več. Homeopati verjamejo, da so bolj razredčene učinkovine učinkovitejše od manj razredčenih. Tudi zato so številna homeopatska zdravila razredčena tako pogosto, da v njih praktično ni več sledi originalne substance.

Profesor Glasziou je v blogu za British Medical Journal še zapisal: »Kot vodja raziskovalne skupine, ki je zaslužna za to poročilo, sem predvsem vesel, da je naporna naloga tehtanja in sintetiziranja dokazov končana. Projekta sem se lotil odprtega uma, pa vendar radoveden, kako bi ta nenavadna zdravilna praksa sploh lahko delovala ... vse skupaj me je nehalo zanimati potem, ko smo prebrali vseh 57 sistemskih revizij 176 individualnih študij, v katerih ni bilo najti prepričljive sledi dokaza, ki bi kazal, da ima homeopatija kaj večji učinek od placeba.«

In nadaljeval: »Seveda razumem, da je bil Samuel Hahnemann - človek, ki je odkril homeopatijo - svoje čase nezadovoljen s stanjem medicine v 18. stoletju, ki je bolezni 'zdravila' s puščanjem krvi, zato si je zaželel boljše alternative. Hkrati pa verjamem, da bi, če bi to lahko doživel, že davno opustil raziskovanje svojega takrat inovativnega 'odkritja' in homeopatijo tudi sam razglasil za 'slepo ulico'.«

V Veliki Britaniji v dveh državnih bolnišnicah prakticirajo homeopatijo, ponudbo pa z njo 'bogatijo' tudi številne zasebne prakse, še poročajo na Independent.
profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.