3. 4. 2019, 14:01 | Vir: STA

Hudo bolno deklico Milo iz Hrvaške bo v ZDA zdravil strokovnjak slovenskih korenin

Profimedia

Hrvaško javnost je v preteklem tednu združila humanitarna akcija, v okviru katere so v nekaj dneh zbrali približno 37 milijonov kun (pet milijonov evrov) za zdravljenje dveletne deklice v ZDA. Za deklico z Reke, ki je zbolela za redko obliko levkemije, bo v otroški bolnišnici v Philadelphii poskrbel zdravnik slovenskih korenin Richard Aplenc.

Družina Rončević je po izčrpanih vseh možnostih za uspešno zdravljenje njihove hčerke na Hrvaškem ugotovila, da je nadaljevanje borbe za življenje deklice možno le v bolnišnici v ZDA, v kateri se uspešno bojujejo tudi z redkimi oblikami levkemije. Problem pa je bil denar za stroške zdravljenja, ki ga iz lastnih sredstev niso mogli zagotoviti.

Prejšnji teden so javno zaprosili za pomoč pri zbiranju potrebnih 2,8 milijona dolarjev. Po nepričakovano hitrem in izdatnem odzivu javnosti na Hrvaškem, pa tudi Hrvatov, ki živijo v drugih državah, so potreben denar zbrali v le nekaj dneh. Presežek iz sklada bodo po dogovoru s hrvaškim ministrstvom za zdravje namenili v podobne namene za druge otroke.

Deklica je v torek zvečer po evropskem času s staršema že prispela v bolnišnico v Philadelphii, kjer jo je pričakala zdravniška skupina z doktorjem Aplencem na čelu, ki je strokovnjak za obliko levkemije, za katero je zbolela deklica, je poročala hrvaška televizija HTV.

Zdravnik slovenskega rodu je že znan v hrvaški javnosti, ker je sodeloval pri zdravljenju petletne deklice iz Hrvaške po podobni humanitarni akciji leta 2013. O Aplencu na Hrvaškem govorijo z veliko spoštovanja ter izpostavljajo njegove zdravniške sposobnosti in uspehe, pa tudi skromnost.

"Solidno obvlada hrvaščino, med vojno pa je bil na Hrvaškem kot član mednarodne organizacije zdravniki brez meja," je danes spomnil Večernji list. Zdravnik Aplenc se je lani udeležil tudi strokovnega omizja v Zagrebu. Ta je predstavil metodo zdravljenja levkemije s celično terapijo (CAR T), ki ima med 76- in 90-odstotno uspešnost pri otrocih in najstnikih, pri katerih se je bolezen ponovila in niso mogli prejeti nobene druge terapije več.

Za namestitev in stroške družine med bivanjem v Philadelphii bo poskrbela tamkajšnja hrvaška skupnost, na razpolago pa bodo imeli tudi dva uslužbenca in službeni avtomobil z voznikom hrvaškega veleposlaništva v Washingtonu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.