N. V. | 21. 9. 2023, 17:33

Ne morete shujšati? Morda vam nagaja kateri od teh 3 hormonov

Profimedia

Če ste že naredili zdrave spremembe v svojem življenjskem slogu, vključno z zdravo prehrano in redno telesno vadbo, vendar še vedno ne opazite želenih rezultatov, je morda smiselno preveriti, ali gre za morebitno hormonsko neravnovesje.

Hormonsko neravnovesje lahko igra ključno vlogo pri povišani telesni teži, saj lahko vpliva na več vidikov vašega zdravja in presnove. Je kompleksen problem, ki zahteva natančno diagnosticiranje in zdravljenje. Bodite pozorni na te tri hormone – njihovo neravnovesje lahko prispeva k težavam pri hujšanju:

Ščitnični hormon

Upočasnjena presnova je lahko posledica nepravilno delujoče ščitnice, ki izloča premalo hormonov. Težava je pogostejša pri ženskah kot pri moških. 

Pogosti simptomi so: utrujenost, intoleranca na mraz, zaprtje, suha koža, povečanje telesne mase. Oseba, ki ima te težave, se običajno ne zredi za več kot sedem kilogramov.

Profimedia

Če menite, da bi lahko to razlog, da ne shujšate, prosite svojega zdravnika, naj preveri vaš TSH – hormon, ki stimulira ščitnico. Dobro je tudi preveriti raven prostega T4 hormona oziroma tiroksina in količino ščitničnih protiteles.

Spolni hormon

Ženske, ki trpijo zaradi sindroma policističnih jajčnikov, imajo v organizmu spremenjeno raven testosterona in inzulina. Posledica je povišana telesna teža, menstrualne težave, neplodnost, akne in povečana poraščenost po telesu. Tudi med menopavzo se spreminja raven estrogena, to obdobje je pogosto povezano z znižanjem hitrosti presnove in pridobivanjem maščobnih oblog okoli trebuha.

Profimedia

Pri moških od srednjih let naprej količina testosterona postopno pada, to je povsem običajen pojav. Včasih padec tega hormona povzroči povišanje telesne teže. Blago pomanjkanje testosterona je lahko premagati z redno vadbo in jemanjem vitamina D, občutnejši padec, ki se pokaže s krvnimi testi, se zdravi z nadomestno hormonsko terapijo.

Stresni hormon

Naslednji morebiten vzrok za trdovratne kilograme je glavni hormon stresa: kortizol. Preveč kortizola lahko poveča občutek lakote, posledično se znatneje kopičijo kilogrami, zlasti v srednjem delu telesa oziroma na trebuhu, poročajo na portalu Miss7zdrava.24sata.hr.

Profimedia

Pozor: kortizol se lahko poviša tudi če premalo spite. Tako je treba vedeti, da so najboljše rešitve v tem primeru sprostitvene tehnike in dovolj spanca. Dodatki, ki obljubljajo zniževanje kortizola v telesu, vam ne bodo pomagali pri hujšanju, če ne boste odpravili osnovnega vzroka.

Ohranjanje zdrave telesne mase: kaj narediti?

Seveda je pomembno razumeti, da poleg hormonov tudi drugi dejavniki, kot so prehrana, telesna dejavnost in genetika, igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne mase. Predvsem zdrav življenjski slog in sprejemanje svojega telesa sta ključna za doseganje in ohranjanje zdrave telesne mase. Namreč treba se je zavedati, da ne morete imeti telesa dvajsetletnika, če štejete dvakrat več let. Sledite zdravemu načinu življenja, a hkrati sprejemajte svoje telo takšno, kot je.

Če pa ste že naredili zdrave spremembe v svojem življenjskem slogu, vključno z zdravo prehrano in redno telesno vadbo, vendar še vedno ne opazite želenih rezultatov, je morda smiselno preveriti, ali gre za morebitno hormonsko neravnovesje. Če želite ugotoviti, ali hormoni vplivajo na vašo težo, se posvetujte z zdravnikom.