Imate radi avokado in je pogosto na vašem jedilniku? Dobro je vedeti, kaj se pravzaprav dogaja z vašim telesom (morda vas to preseneti)

16. 12. 2025, 20:00 | Uredništvo
Imate radi avokado in je pogosto na vašem jedilniku? Dobro je vedeti, kaj se pravzaprav dogaja z vašim telesom (morda vas to preseneti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ima veliko morebitnih koristi, obstajajo pa tudi stvari, o katerih velja razmisliti, preden ga vključite v vsakodnevno prehrano.

Ena študija je ugotovila, da je uživanje enega avokada na dan povezano z boljšo kakovostjo prehrane. Prehrana udeležencev, ki so sodelovali v študiji, je bila bolj skladna z vzorci zdravega prehranjevanja, vključno z manjšim vnosom natrija in večjim vnosom zdravih maščob. Na telesno težo pa to ni vplivalo, piše portal Health. "Avokado je naraven vir srcu prijaznih enkrat nenasičenih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov," e za Health povedala registrirana dietetičarka in magistrica znanosti Loren Manaker.

Ena študija je pokazala, da so starejši, ki so jedli en avokado na dan, dosegali boljše rezultate na testih kognitivnih sposobnosti. "Učinki temeljijo predvsem na antioksidativnih in protivnetnih lastnostih ter na sposobnosti, da podpirajo možganske celice, kognitivne funkcije, spomin in splošno dobro počutje v procesu staranja," je povedala Candice Pamper, registrirana dietetičarka z Medicinskega centra Univerze Ohio State. Sicer pa ima avokado tudi druge prednosti.

Lažje je nadzorovati telesno težo: Avokado je bogat z vlakninami in zdravimi maščobami in lahko, če ga uživamo zmerno, pomaga pri uravnavanju telesne teže, saj povečuje občutek sitosti in zmanjšuje visceralno maščobo, pravi Pamper. Potrebne so dodatne raziskave.

86-letnika oglobili, ker je izpljunil list, ki mu je ponesreči priletel v usta

Izboljša prebavo: Vlaknine v avokadu povečujejo raznolikost črevesne flore in spodbujajo redno odvajanje blata. "Delujejo tudi kot vir energije za črevesne celice prek fermentacije ter imajo vlogo pri uravnavanju črevesne funkcije in odpornosti proti patogenom. Ti učinki so osnova za koristi avokada pri gastrointestinalnih motnjah," pravi Pamper.

Zmanjšuje vnetja: Avokado vsebuje hranila, kot so zdrave maščobe, vlaknine, kalij, magnezij in vitamin B6, pa tudi bioaktivne sestavine, ki pomagajo uravnavati holesterol, krvni tlak in raven sladkorja v krvi. Te sestavine lahko tudi zmanjšujejo vnetja, kar pomaga pri preprečevanju in obvladovanju srčnih bolezni, hipertenzije in sladkorne bolezni tipa 2, pravi Pamper.

Za bolj zdrave oči: Avokado vsebuje vitamin E, lutein in zeaksantin, ki zagotavljajo antioksidante in pomagajo ščititi pred poškodbami zaradi UV-žarkov ter pred očesnimi težavami, povezanimi s staranjem. "Avokado lahko pomaga zmanjšati tveganje za odstop mrežnice in uveitis (vnetje srednje plasti očesa). Zdi se, da je prisotnost vitamina K1 ključna za ohranjanje integritete očesnega tkiva in je lahko povezana z zaščito pred vnetjem mrežnice ter pojavom sive mrene. Vendar so potrebne nadaljnje raziskave," je povedala Pamper.

Hranilne vrednosti: Po besedah Jennifer Pallian, diplomirane dietetičarke in strokovnjakinje za živilsko znanost, avokado vsebuje zdrave maščobe, vlaknine, beljakovine ter širok spekter vitaminov in mineralov. Avokado je tudi vir vitaminov skupine B, kot so folna kislina, riboflavin, niacin in pantotenska kislina. "Zaradi tega je avokado živilo, bogato s hranili, ki pomembno prispeva k dnevnim potrebam po vlakninah, kaliju in zdravih maščobah," je povedala Pallian.

Preberite še:

Ali bi morali jesti avokado vsak dan?

Vključevanje avokada v uravnoteženo prehrano lahko izboljša kakovost prehrane in vnos hranil. Kljub temu je odločitev za vsakodnevno uživanje odvisna od posameznikove situacije. Upoštevati je treba na primer dostopnost, ceno, kakovost in zrelost. "Za odrasle se priporoča, da dnevno zaužijejo dve do štiri skodelice zelenjave in tedensko od 3,5 do 7 skodelic ‘drugih vrst zelenjave’, kot je avokado. En avokado šteje kot ena skodelica, zato je to odlično živilo, ki ga je smiselno redno – ali celo vsakodnevno – vključevati v prehrano," je povedala Christy Del Coro, registrirana dietetičarka in predstavnica organizacije Avocados – Love One Today.

Nalepke na jabolkah: nutricionist pravi, kaj pravzaprav pomenijo in katera jabolka je pametnejše izbrati