N.Z. | 26. 8. 2020, 10:32

Imate zaradi zaščitne maske težave z aknami in mozolji? Imamo rešitev!

profimedia

Obvezno nošenje mask v javnem prevozu, trgovinah in drugih zaprtih prostorih kaj lahko povzroči težave s kožo na obrazu. Ni jih tako malo, ki so začeli tarnati zaradi pojava izpuščajev, rdečice in mozoljev.

Ellie Child, lepotna strokovnjakinja pri Cosmetify, ve povedati: »Veliko zdravnikov in medicinskega osebja je poročalo o težavah z izpuščaji, rdečicami in vneto kožo okoli ust, ki so povezani z dolgotrajno nošnjo mask. Dejstvo je, da manjša zračnost skupaj s pretesno masko in trenjem s kožo zaradi nje nošnje lahko povzroči tudi manjše odrgnine in celo kasnejše vnetne hiperpigmentacijske reakcije.«

Zakaj pravzaprav prihaja do teh težav?

Ker moramo naenkrat čez polovico obraza nositi tkanino, ob tem pa je bilo še posebno vroče, zna kombinacija znoja, naravnih olj in materiala, iz katerega je maska narejena (in potem morate to nositi po možnosti tudi po več ur skupaj) pripeljati do precejšnjih težav.

Na obrazu se prične kopičiti umazanija, razbohotijo pa se tudi razne bakterije.

Kakor koli že, rešitev obstaja, zato vse našteto ne bi smelo postati izgovor za to, da masko prenehate nositi.

Najprej pa si, seveda, kupite dobro masko.

Če veste, da imate občutljivo kožo, poiščite tiste vrste tkanino, ki vam najbolj odgovarja. V tem oziru najboljša je seveda bombažna maska.

In pa: ni vseeno, kako dobro se vam maska prilega.

Poskrbite, da vaša maska ni prevelika (saj vas ne bo dovolj dobro ščitila), prav tako pa ne sme biti premajhna (saj se bo tako pretesno pritiskala na kožo).

Zdaj, ko ste našli pravo masko zase, jo brez kompromisa ohranjajte kar najbolj čisto.

Zelo pomembno je, da zaščitne maske redno menjate. Če nosite maske za enkratno uporabo, potem jo tudi zares uporabite zgolj enkrat (in jo nato odvrzite v smeti). Če pa nosite bombažne, jih po uporabi ne pozabite oprati na visoki temperaturi. Le tako boste lahko hkrati pomagali zajeziti širjenje koronavirusa, hkrati pa se boste znebili ostankov znoja, pršic in bakterij, ki se v (zaradi sape) vlažnih okoljih še posebno dobro počutijo.

Pa tekom dneva? Če prakticirate nošnjo maske za večkratno uporabo, boste to tekom dneva večkrat sneli z obraza in si jo ponovno nadeli. Poskrbite, da takšno masko v vmesnem času shranite tako, da do nje ne bodo imele dostop bakterije.

Ko nosite masko, nazadnje premislite še, ali pod njo resnično potrebujete tako veliko ličil.

Ker se velik del obraza pod masko sploh ne vidi, se gre vprašati, kako smiselno je, da si še naprej obilno šminkate ustnice in pudrate lica.

Naj povemo, da tudi sicer velja, da ličila zapirajo pore, v kombinaciji z masko pa koža praktično ne more več dihati.

Idealen ritual, s katerim se boste ognili vsem naštetim težavam, bi tako lahko bil naslednji:

  • vsakič, ko se vrnete domov, si najprej umijte roke, snemite masko in si nato dodobra splahnite obraz. Nato uporabite nežno sredstvo za čiščenje obraza in koži privoščite nekaj še posebno hranljive kreme.

Vir: metro.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.