N.Z. | 9. 11. 2020, 14:26

Naravna imunost na koronavirus je kratkega veka: Oxfordska študija kaže, da traja le 3 mesece!

profimedia

6-mesečna študija raziskovalcev z univerze Oxford, ki so jo izvedli v bolnišnici Johna Radcliffa na vzorcu 3.217 zdravstvenih delavcev, da raven protiteles, ki ščitijo pred okužbo s koronavirusom, po 90 dnih drastično upadla.

Poročilo raziskave je ta hip šele v fazi priprave na objavo (in torej še ni bila potrjena s študijami drugih raziskovalcev).

Čeprav navedbe iz raziskave še niso potrjene s strani znanstvene skupnosti, so izsledki dovolj zanimivi, da jih nekateri mediji že povzemajo.

Potem, ko se je izkazalo, da se raven protiteles pri zdravstvenemu osebju, ki je prebolelo okužbo, razpolovi v povprečju že po 81 do 90 dneh, je raziskovalce presenetilo, da začasne imunosti pred okužbo ne izgubljajo vsi enako hitro. Nekateri namreč dovolj visoko raven uspejo 'držati' tudi po 137 dni v povprečju.

Med tistimi, pri katerih imunost traja dlje, so praviloma starejši, azijskega porekla ali tistih, ki so samo-poročali o simptomih, ki so povezani z višjimi ravnmi protiteles.

Raziskovalci so še ugotovili, da so ravni protiteles pri teh posameznikih najvišje 24 ur po prvem pozitivnem testu, nato pa te pričnejo upadajo.

Prav nasprotno velja za mlajše odrasle. Pri njih ravni protiteles svoj vrh dosežejo prej, nato pa upadajo veliko hitreje.

Več o študiji si lahko preberete na spletni strani Oxford News

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.