N. V. | 13. 10. 2024, 10:00
Imunost močnejša od jekla: jejte to hrano in nikoli več ne boste zboleli
Okrepite svoj imunski sistem in se zaščititi pred prehladi in drugimi nadlogami. Ključ do imunosti že imate v kuhinji.
Obstajajo nekatera živila, ki so znana po svojih zdravstvenih koristih. Redno uživanje teh živil lahko pozitivno vpliva na telo. Dietetičarka Kara Lydon izpostavlja šest živil, ki lahko z redno uporabo krepijo in podpirajo imunost skozi vse leto:
1. Gobe
Raziskava, objavljena v reviji Nutrients, je pokazala, da lahko pomanjkanje selena povzroči povečano dovzetnost za virusne okužbe, gobe pa to hranilo vsebujejo. Prav tako gobe vsebujejo riboflavin in niacin, ki sta pomembna za podporo imunskega sistema.
2. Sladki krompir
Sladki krompir in druga oranžna živila, kot so korenje in buče, vsebujejo antioksidant betakaroten. Bogate so z vitaminom A, ki je nujen za uravnavanje čvrstosti kože in pomaga pri boju proti bakterijam in virusom.
3. Mandlji
Mandlji so odličen vir vitamina E, še enega antioksidanta, odgovornega za podporo imunskega sistema, poroča New York Post. Nutricionisti priporočajo, da zaužijete četrt skodelice mandljev na dan, da dobite priporočeno količino vitamina E.
4. Listnata zelenjava
Glede na raziskavo, objavljeno v The Journal of Immunology, je listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, bogata z vlakninami, antioksidanti in folati, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem. To zelenjavo lahko kombinirate na različne načine – kot dodatek solatam ali v zdravih smutijih.
5. Česen
Česen vsebuje alicin, ki se bori proti okužbam in bakterijam z antibakterijskimi in protiglivičnimi lastnostmi. Da prihranite čas, lahko porabite tudi mlet česen in ga v kombinaciji s špinačo in malo olivnega olja dodate kot okusno prilogo.
6. Ribe
Selen, ki je še posebej prisoten v ostrigah, jastogih, rakih in školjkah, pomaga belim krvnim celicam proizvajati citokine, beljakovine, ki pomagajo očistiti virus gripe iz telesa. Poleg tega so losos, skuša in sled bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo vnetja.