9. 2. 2019, 11:30 | Vir: STA

Inšpektorji za varno prehrano EU so končali svoje delo v poljskih klavnicah, poročilo v enem mesecu

profimedia

Inšpektorji Evropske komisije, ki so na Poljsko v ponedeljek prispeli zaradi spornega mesa iz ene od poljskih klavnic, so zaključili delo, njihovo poročilo pa naj bi bilo pripravljeno v mesecu dni. Slovenski organi so medtem odkrili en sporen primer kebaba, pri katerem so odkrili salmonelo in nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen.

O podrobnostih dela evropskih inšpektorjev Bruselj ta teden ni razpravljal, je pa govorka komisije Anca Paduraru napovedala, da bo poročilo inšpektorjev pripravljeno v približno mesecu dni.

Cilja misije inšpektorjev sta po neuradnih navedbah dva: preveriti izvajanje uradnega nadzora nad verigo govejega mesa in v njej ter izvajanje zahtev EU, vključno z zahtevami glede sledljivosti, ter pridobiti sveže informacije o ukrepanju po odkritju spornega mesa, vključno z odpoklicem proizvodov iz zadevnega objekta.

Pregledali so klavnice, razsekovalnice, prostore trgovcev z govedom, urade pristojnih oblasti ter podatke o identifikaciji, registraciji in gibanju goveda. Pri preverjanju so se osredotočili na organizacijo in izvajanje uradnega nadzora v proizvodni verigi.

V Bruslju so neuradno pojasnili, da je to v prvi vrsti nezakonita dejavnost, in da je preiskava v rokah poljskih pravosodnih oblasti. Inšpektorji komisije so se osredotočili na vprašanje, ali obstajajo v nadzornem sistemu pomanjkljivosti, ki lahko zlahka omogočijo takšno nezakonito dejavnost.

Slovenski pristojni organi so po izbruhu afere v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev mesa, uvoženega s Poljske. Mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil poljskega mesa so pokazale, da so vsi vzorci ustrezni, razen vzorca kebaba, za katerega je bil v sredo po ugotovitvi salmonele sprožen postopek umika in odpoklica. V četrtek so pri istem kebabu odkrili še nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofena.

Na upravi zdaj pričakujejo še rezultate ostalih osmih vzorcev, ki bi bili lahko znani v soboto, zagotovo pa v ponedeljek. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.