16. 2. 2015, 07:44 | Vir: Liza

Dr. Li Xiang Ming: Bioenergija je tista, ki natanko ve, kje v telesu so težave

Rajka Meše
Dr. Li (foto: Rajka Meše)

Dr. Li

Ko sem se pred tremi leti spoznala z Dr. Liem, nisem niti najmanj pričakovala tako visokega, postavnega, dolgolasega in nenavadno umirjenega, skoraj mističnega gospoda, ki svoja leta zelo dobro skriva. Dr. Li že nekaj let prihaja tudi k nam v Slovenijo, kjer vodi delavnice samozdravljenja in tako poskuša približati kanček kitajske filozofije našemu prostoru.

Strokovnjak za akupunkturo, kitajsko masažo, bioenergijo in či kung (zdravljenje z zdravilnimi rastlinami) ter zdravnik zadnjega kitajskega cesarja Pu Jija od leta 1992 živi in dela v Zagrebu. Večji del svoje zdravniške kariere je ustvarjal v osrednji pekinški vojni bolnišnici. V Tokiu je svojo zdravniško pot nadaljeval na Mednarodnem inštitutu za naravno medicino. Na Hrvaško ga je pripeljala poslovna pot, pozneje pa je tam našel tudi svojo ljubezen. Bogate in neprecenljive izkušnje nesebično deli po vsej Evropi, v kratkem pa se odpravlja tudi v daljni Peru.

Dr. Li, kako vam uspeva ohranjati tako mladosten videz?

Dr. Li: Poskušam ostati pozitiven, veliko meditiram, zelo malo spim in se močno zavedam, da je vse v naših glavah. Predvsem se v meditaciji posvečam telesu in si zastavljam jasne cilje, to res, srčno priporočam vsem. Meditiramo lahko tudi sede v pisarni, tistih 15 minut si vzemite, boste videli, rezultati se bodo kmalu poznali.

Družino ste si ustvarili v Zagrebu.

Dr. Li: Bil sem poročen z domačinko in imam dva čudovita otroka. Šestnajstletno Leo Ming Li in petnajstletnega Lea Lija. Oba sta tekmovalca v borilnih veščinah. Lea je svetovna mladinska prvakinja, Leo pa evropski mladinski prvak. Posvečam jima veliko pozornosti, čeprav zdaj živita z mojo bivšo soprogo, govorita tudi malo kitajsko. Zelo sem ponosen nanju.

S kakšnimi težavami se na vas obračajo ljudje?

Dr. Li: Opažam veliko stresnih momentov, predvsem pri ljudeh iz republik vaše nekdanje skupne države. Preživeli so veliko gorja zaradi vojne. Predvsem pa se čuti, tako kot povsod, močan pritisk na delovnem mestu, stres in čustvene težave. Čustvene težave so povezane s telesnimi težavami. Če imate težave z dihanjem, zdravniki takoj zdravijo pljuča, v resnici pa je to lahko posledica nečesa drugega, prav čustev. Spet ponavljam, pomemben je optimizem in ljudem je treba vrniti vero v svoje telo, ki se zna samo zdraviti. Vse je v glavi. Izjema so okužbe.

Kakšne so vaše metode zdravljenja?

Dr. Li: Jaz v glavnem uporabljam svoje misli v kombinaciji z bioenergijo, včasih pa dodam tudi malo elektrike. (smeh)

Mislite s pravo elektriko?

Dr. Li: Točno tako, javno sem pred leti v Zagrebu prikazal, kako se pretvarja električni tok 220 voltov v neškodljivo in idealno energijo za zdravljenje ščitnice, revmatskih obolenj in hrbtenice. V mojih rokah je svetila žarnica, saj sem z golima rokama vzpostavil električni tok, tako da sem držal železni palici, priključeni na vtičnico. Brez posledic, seveda.

Ali se res lahko prepoznajo simptomi bolezni na naših obrazih?

Dr. Li: Res je, uporabljam tudi to metodo, da prepoznam neravnovesje jinga in janga v telesu, in to prav z opazovanjem obraza. Najbolj enostavno je opazovati barvo in izraz pacientovega obraza. Barva obraza veliko pove o nas. Bledolični ljudje imajo običajno težave s krvjo, rumenkasta barva opozarja na jetra, siva barva me usmerja na težave z ledvicami, rožnati 'fleki' po obrazu pa kličejo po pozornost zaradi srčnih težav. Obraz mora imeti 'sijaj', kajti v nasprotnem primeru govorimo o pomanjkanju bioenergije v telesu. Prav to je ključnega pomena.

Kakšen je vaš odnos do zdravil?

Dr. Li: Na Kitajskem vsaj 70 % zdravnikov pri zdravljenju ne uporablja zdravil, kot jih poznate tukaj in preostali zahod. Saj vemo, da imajo stranske učinke in nam tudi škodujejo. Vsekakor pa pri okužbah brez njih ne gre. Ko začnemo zdravljenje z zdravili, se v telesu sproži velika vojna. Takrat porušimo ravnovesje jinga in janga. Ob jemanju zdravil vedno ena prevladuje in nastopijo nove težave. V tem primeru naša notranja bioenergija, kot že rečeno, nikakor ne more opraviti svojega dela samozdravljenja. Ko naslednjič zbolimo, nam ne bo niti poskušala pomagati, ker smo ji odvzeli 'kompetence', pač za to skrbi že nekdo drug – zdravila. Žal tako je.

Na svojih delavnicah udeležence učite tudi kuhanja.

Dr. Li: Res, je. V tem zelo uživam. Kuhamo tudi kitajsko hrano, predvsem s poudarkom na zdravju in omejenih količinah. Ljudi učim, kako naj se pravilno prehranjujejo, naj se ne prenajedajo. Naučim jih tudi nekaj praktičnih vaj, takih, ki jih lahko izvajajo kar v pisarni, v majhnih prostorih. Zagotovo niste vedeli, da če vas 'napade' lakota, jo lahko premagate le s pritiskom dlani na trebuh, ob tem pa 40-krat vdihnete ter izdihnete ... Tako, malo hitreje, fokusirani na to, kar počnete. Poskusite! Znam skuhati tudi golaž. (Smeh.) Všeč mi je vaša slovenska kuhinja. Res!

Imate kakšno sporočilo za bralce?

Dr. Li: Žal opažam veliko žalosti in jeze v ljudeh. Ta mora nujno ven! Težav ne zadržujmo v sebi! Imejte dobro srce, ki lahko marsikaj spremeni, morda ne isti hip, ampak trud, ki ga z dobroto usmerjate, sčasoma obrodi sadove.

Bioenergija je nekaj, kar dobimo z rojstvom in jo moramo pustiti, da opravlja svoje delo. Zdravljenje telesa pa je le en majhen del tega, kar naša bioenergija zna in zmore, in sicer na najbolj naraven način. Bioenergija je tista, ki natanko ve, kje v telesu so težave. Astralna projekcija, povezovanje s kozmično bioenergijo, tretje oko, jasnovidnost za določanje svoje prihodnosti, vse to je tudi povezano z našo bioenergijo, saj ima ta širšo projekcijo na stvari, ki se nam bodo zgodile.

Tekst in foto Rajka Meše

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.