23. 5. 2014, 11:28 | Vir: Liza

Intervju s Tjašo Kersnik - profesionalno maserko konj

Helena Kermelj

Tjaša se je šolala v Angliji, po vrnitvi v domovino pa je v majhnem hlevu pod starim kozolcem na posestvu Brdo pri Lukovici svojim trem kobilam ustvarila čudovit dom. Tam je doma tudi njeno srce, ki bije za konje, ki potrebujejo njeno pomoč.

Kje ste se srečali z masažo konj?

Z masažo sem se prvič srečala v Angliji. Tam sem prvič videla in se naučila veliko stvari! Ko sem šla v Anglijo, je bila moja prva želja veliko jahati in tekmovati v preskakovanju ovir. Potem pa sem imela možnost videti, kakšna je manualna terapija pri konju in kakšen učinek lahko doseže. Bila sem navdušena. Ugotovila sem, da je pomembneje, da lahko pomagaš konjem do boljšega počutja, kot da jih lahko jahaš. Imela sem možnost se učiti od velikega strokovnjaka in izkoristila sem jo.

Torej ste se izobrazili za maserja konj, kako in koliko časa je potekalo izobraževanje?

Izobraževala sem se v Angliji, vsega skupaj pet let. Prva tri leta sem delala z odličnim osteopatom za konje, si nabrala ogromno izkušenj in delala s številnimi konji. Delo je potekalo na terenu, od hleva do hleva. V zadnjih dveh letih v Angliji sem opravila šolo Equinology in tako postala profesionalna maserka konj. V tistem času sem imela že veliko svojih strank, pa svoje konje, tako da je bil moj urnik zelo natrpan.

Ste edini v Sloveniji, ki ponuja masažo konj?

Pred petimi leti, ko sem prišla nazaj domov, sem bila edina, zdaj pa nisem več. Vesela sem, da je tako, saj je to pokazatelj, da se tudi v Sloveniji stvari obračajo na bolje, da čedalje več ljudi išče različne načine, kako bi pomagali svojim konjem.

Ali masažo potrebujejo samo tekmovalni konji ali je priporočljivo na masažo pripeljati tudi rekreativnega konja?

Z masažo lahko pomagamo vsem konjem. Ni konja, ki mu masaža ne bi koristila. Na splošno velja, da imajo fizično bolj obremenjeni konji več težav, vendar sta pomembna dejavnika tudi način treninga in telesna zgradba.

Kako lahko lastniki konj prepoznajo potrebe konja po masaži?

Konji ne govorijo, vendar vseeno na veliko načinov komunicirajo z nami. Konj nam lahko že z izrazom v očeh pove, da nekaj ni v redu, da ga nekaj boli. Bolečino in neugodje nam pokažejo tudi z nenadno spremembo v obnašanju, upiranjem pri delu, nepravilnim gibanjem ali celo šepanjem.

Kdaj torej konj potrebuje masažo?

Konj najbolj potrebuje masažo takrat, ko ima napete in boleče mišice. Masaža pa je zelo pomembna tudi kot preventiva, torej preden sploh pride do večjih težav.

Vsakemu konju lahko z masažo koristimo kadarkoli. Konje obremenjujemo, ko od njih zahtevamo, da opravljajo različne naloge. Ob delu jim pogosto nehote povzročimo bolečino. Jaz menim, da je naša dolžnost, da konjem omogočimo življenje brez bolečin, v zameno za vse, kar oni naredijo za nas.

Kako pogosto konj potrebuje masažo za dobro počutje?

To je odvisno od tega, koliko je obremenjen, kakšen je način treninga, kak­šna je njegova telesna zgradba, v kakšnih pogojih živi. Nekateri konji imajo več težav kot drugi, tako da je interval terapij odvisen od različnih dejavnikov. Bolj obremenjenim konjem priporočam terapijo vsakih štiri do šest tednov. Manj problematičnim konjem in tistim, ki niso izpostav­ljeni hujšim naporom, bo terapija zadostovala vsakih nekaj mesecev.

Kako se konji odzivajo na vaše magi­čne dotike?

Ne bi rekla, da je moj dotik magičen. (smeh) Z veliko izkušnjami se naučiš zaznati tudi najmanjše spremembe v mišicah in ko konj spozna, da veš, kje ga boli, se dotiku prepusti in mu zaupa. Konji so zelo senzibilne živali in hitro začutijo, ko jim pomagaš. Najbolj očitni znaki sprostitve so žvečenje, zehanje, globoki vdihi in izdihi. Včasih se res opazi, da si je konj oddahnil in da mu je lažje.

Ste že imeli kdaj primer, da konju masaža ni prijala?

Konji, ki imajo v svojem telesu veliko napetosti, včasih potrebujejo nekaj časa, preden se popolnoma sprostijo in prepustijo terapiji. Pridobiti si moram njihovo zaupanje. S pravilnim pristopom in nekaj potrpljenja lahko dosežem, da bo vsak konj užival v masaži.

Kaj pa po masaži, ali konj potrebuje počitek?

Lastnikom v večini primerov svetujem, da konj dan ali dva po masaži ne dela. Vsekakor pa je pomembno, da se konj čim več giblje. Lahko v izpustu ali se ga sprehaja brez jahača na njegovem hrbtu. Dan po terapiji je možno, da je telo še bolj razboleno, da se mora konj prilagoditi in v telesu vzpostaviti novo ravnovesje. Če pa gre za konja, ki sem ga predhodno masirala, in vem, da nima težav, se ga lahko zmasira tudi tik pred tekmo ali treningom. Mišice bodo ogrete in tako se bo konj že ob začetku dela gibal bolj sproščeno.

Kaj bi svetovali lastnikom konj, na kaj naj bodo pozorni, da ne bi prihajalo do bolečin in poškodb konj?

Pomembno je, da svojemu konju ponujamo čim več svobodnega gibanja, veliko časa, preživetega na pašniku. Pašniki oziroma izpusti so nujni za zdravega in zadovoljnega konja. Poleg tega je bistvenega pomena pravilen način treninga, nabiranja kondicije in razvoja mišične mase. Športniki z dobro fizično pripravljenostjo zmanjšajo verjetnost poškodb. Enako velja za konje. Z masažo in drugimi manualnimi terapijami izboljšamo konjevo počutje in njegove zmožnosti pri delu oziroma športu.

Vi ste lastnica treh kobil, imate v prihodnje željo imeti še več svojih konj?

V juniju pričakujemo žrebička, tako da bom imela še enega več. Več konj pa ne nameravam imeti, ker ne bi imela dovolj časa, da bi lahko za vse skrbela sama.

Napisala: Liza Metkovič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.