17. 12. 2012, 08:06 | Vir: Liza

Vesna Ristovska Borcič o težavah v partnerskih odnosih

Bolj kot vpogled v prihodnost jo zanima človekovo dobro počutje v sedanjosti.

Vesna Ristovska Borcič ni samo vedeževalka, ampak tudi psihoterapevtka z 20-letnimi izkušnjami, ki si pomaga s kartami za tarot in posebno meditacijsko napravo. Ima sposobnost vpogleda v človekove energije in njena naloga je človeku pomagati ozavestiti težave, ki so potisnjene globoko v podzavest.

Zaveda se, da lahko ena napačna beseda spremeni človekovo prihodnost, zato je na terapijah pazljiva, da deluje le v korist - ne samo osebe, ki ji svetuje, ampak tudi v korist ljudi, s katerimi je ta oseba v tesnem stiku.

Kdaj in kako ste se srečali z energijami?

 

Po poklicu sem fotografinja, in ko smo še živeli na Vrhniki, sem imela svoj foto atelje. Ob tem so me vedno zanimale ezoterične vede, a pred 20 leti se o teh zadevah ni kaj dosti govorilo. Ko mi je umrl oče, sem doživela šok in mislim, da je to pripeljalo do mojega raziskovanja energij. Ker sem tudi sama imela težave, sem začela delati na sebi, na svojem razvoju in kar povleklo me je notri.

Ste šli na izobraževanje h kakšnemu strokovnjaku?

Ne, mislim, da mi je bilo to znanje položeno že v zibelko, ampak se je aktiviralo šele na osnovi posledic določenih življenjskih dogodkov. Najprej sem v karte povsem neobremenjeno gledala samo prijateljicam in vse so ugotovile, da se stvari uresničujejo in da bi morala to početi v življenju.

Ali že od samega začetka uporabljate karte za tarot?

Ne, začela sem s ciganskimi kartami, po dveh letih pa sem začela uporabljati tarot karte. Najprej sem delala po pravilih tarota, danes pa imam svoja pravila, ki sem si jih izoblikovala po p15 letih dela z istimi kartami. Ampak samo vedeževanje iz kart mi ni bilo dovolj. Bolj kot informacije, kaj se bo zgodilo, me je pri ljudeh zanimalo, zakaj se je nekaj zgodilo, kje ima oseba težave ... Potegnilo me je v globlje raziskovanje človeške psihe in energij.

Imate morda kakšno posebno metodo vpogleda v človekov energetski sistem?

Jaz energije vidim prek čaker. Vidim, kaj ne deluje, zakaj ne deluje in od kdaj. Tudi zdravstvene težave vidim, ampak nisem zdravnik! Vidim samo, v katerem delu telesa so težave oziroma kateri del telesa je energetsko šibak ali energetsko močan.

Kako prepričate ljudi, da energije obstajajo?

To jim moram pokazati v praksi ... Jaz prek energij vidim človekovo psihološko podlago, kakšen je po značaju, zakaj je prišel na svet in kakšna je njegova naloga na tem svetu. Pogledam tudi, kakšno ima preteklost, katera področja v njegovem življenju so nestabilna in zakaj, ne gledam samo prihodnosti ... Morda se sliši prepros­to, ampak vse skupaj je precej zapleteno.

Preteklost, sedanjost in prihodnost – kaj od tega je najpomembnejše?

Pri osebi raziskujem preteklost in napovedujem prihodnost, ampak samo toliko, da osebi ne pokvarim sedanjosti. Meni se zdi najbolj pomemben ta trenutek. Pomembno je tudi, da se osredotočimo nase, in ne na zunanje vplive. Danes ljudje preveč gledajo navzven, preveč se osredotočajo na to, kaj si drugi ljudje mislijo o njih. Če izhajamo iz sebe, stojimo za svojimi odločitvami, smo samozavestni in močni. Seveda ni nič narobe, če poiščemo pomoč pri psihiatru, psihologu ali vedeževalcu ... Včasih lahko tudi ‘šlogarica’ pomaga, ko človek potrebuje spodbudo.

Pa se zavedate, da kot vedeževalka s svojimi napotki lahko vplivate na človekovo prihodnost?

Seveda, zelo dobro se zavedam, da lahko človeku s svojim svetovanjem pomagam ali škodujem. Ker je v mojem interesu, da pomagam, se strogo držim pravila, da s tem, ko svetujem osebi, pomagam njej, pa tudi partnerju ali družini, in ne škodim nikomur v okolici. Bistveno mi je, da sem poštena do osebe in tudi do ljudi, ki so vpete v življenje te osebe.

Vedno naredim tako, da tudi ljudje, ki so tej osebi blizu, niso prizadeti zaradi dejanj, ki bi jih lahko sprožili moji napotki. Zato osebo poskušam pripeljati do spoznanja, da ne išče krivca v drugi osebi, ampak da spozna, kaj mora spremeniti pri sebi in v svojem odnosu do drugih. Dano mi je, da lahko svetujem, usmerjam in pomagam. Naj pa poudarim, da nosečnicam ne vedežujem.

Zakaj pa ne?

Ker se človek na terapiji ozavešča. Nočem, da bi se vzorci, ki jih ima noseča ženska, nalepili na otroka in nočem, da bi otrok prevzel mamino karmo. Tu gre za diagnostično karmo po Lazarevu, v katero verjamem. Če sam pri sebi ne urediš težav, vse poberejo otroci ...

Torej na terapijah delujete na človekovo podzavest?

S pogovorom človeka usmerim tako, da vidi vase, da vidi v svojo podzavest, da ozavesti težave, jih prepozna in jih odstrani iz svojega življenja.

Kako pa je z energijami, ki jih ljudje prinesejo k vam, se pred njihovim vplivom lahko zaščitite?

Zaščitim se tako, da se po delu z ljudmi vedno oprham. Ker pa se energije najbolj vežejo na hrano, pred srečanji, če je le mogoče, ne jem. Seveda se name ne nalepi vsaka stvar, ampak samo tiste, za katere imam tudi sama vzorec.

Kako pa je vedeževati ljudem, ki ne verjamejo v vaše sposobnosti?

Skozi energije vidim, koliko se je oseba pripravljena odpreti. Šele takrat se tudi jaz aktiviram, zato moram najprej vzpostaviti relacijo zaupanja, sproščenosti in šele potem lahko delam. Se mi je pa zgodilo, da prijateljici nisem mogla gledati v karte ...

Zakaj, ker ona ni bila pripravljena?

Ne vem, mogoče tudi jaz nisem bila pripravljena. Navsezadnje sem tudi jaz samo človek. Zato so karte moje orodje, s katerim si pomagam. Verjetno bi lahko delala tudi brez njih, ampak jih uporabljam zato, da pri svetovanju ne vključujem svojega mišljenja.

Pri svojem delu si pomagate tudi s posebno meditacijsko napravo, kakšno?

Skozi dolgoletno raziskovanje energij sem prišla do določenih spoznanj in tudi do aparature, ki ponuja aromatično, barvno in zvočno kopel. S to meditacijsko aparaturo se človek sprosti in potem lažje ozavesti težave in jih tudi lažje dojema.

Kako pa komentirate očitke o zaslužkarstvu vedeževalcev?

Vsakemu odkrito povem, da to delam in na osnovi tega tudi služim, ampak zaslužek ni na prvem mestu, takoj na drugem pa je! Ker sem tudi jaz človek in moram od nečesa preživeti. Ampak kot vidite, sem zelo skromna oseba in na prvem mestu je pomoč ljudem v stiski.

Ljudje s kakšnimi težavami hodijo k vam na terapije?

Največ je takšnih, ki imajo težave v partnerskih odnosih. Na tem področju sem res močna. Veliko je tudi takšnih, ki imajo težave s komuniciranjem, zlasti če so s partnerjem vezani tudi poslovno ... Ljudem, ki imajo težave v odnosih, poskušam dopovedati, da jih je treba reševati skozi harmonijo.

Kako pa je z vedeževanjem članom družine?

Jaz jim sproti podajam teorijo, navadno skozi lastne izkušnje in bolečine, ki jih doživljam, o tem radi debatiramo. Otroci so bolj subtilni, bolj, kot si mislimo. Oni so iskreni in povedo vse tako, kot čutijo globoko v sebi. Jaz sem se veliko naučila od svojih otrok.

Se učite tudi od drugih ljudi in njihovih izkušenj?

Seveda, včasih se zgodi, da medtem, ko ljudem govorim, kaj bi bilo dobro, da spremenijo, sporočam tudi sebi.

 

Besedilo: Metka Pravst

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.