Intervju z aromaterapevtko Melani Kovač: "Eterična olja so res naravna, a jih je treba uporabljati previdno"

3. 12. 2014, 09:55 | Zdravje | Vir: Liza

              Intervju z aromaterapevtko Melani Kovač: "Eterična olja so res naravna, a jih je treba uporabljati previdno" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič

Eterična olja so popolnoma naravna, a jih je kljub temu treba uporabljati previdno, poudarja certificirana aromaterapevtka Melani Kovač, ki nam je zaupala skrivnosti delovanja eteričnih olj in hidrolatov ter podala nekaj uporabnih nasvetov za pravilno domačo uporabo.

Kdaj ste se navdušili nad aromaterapijo?

To je bilo, ko sem živela še v Zagrebu. Nekega lepega dne sem se sprehajala po mestu, ko me je premamil vonj iz majhne trgovinice. Ta trgovina je specializirana ravno za aromaterapijo in tako se je vse začelo.

Kaj konkretno vas je navdušilo, da ste začeli voditi aromadelavnice, predavati in svetovati v povezavi z aromaterapijo?

Pobuda je prišla od prijateljic iz studia joge, kjer smo jo skupaj vadile. Želele so pridobiti nekaj osnovnega znanja o aromaterapiji in tako sem zasnovala nekaj delavnic na to temo. Vse drugo se je potem odvilo kar samo od sebe in še sama ne vem, kam me bo to odneslo. Vsekakor uživam v tem, kar počnem, in rada naprej predajam znanje o aromaterapiji, ki se je tudi v svetovnem merilu šele začela dobro razvijati. Tu mislim predvsem na vse več raziskav in informacij na to temo.

Pri aromaterapiji obstajata dve šoli – francoska in angleška šola. V čem se razlikujeta ti dve šoli in po kateri vi učite?

Razlika med njima je v tem, da je francoska šola namenjena zdravnikom, ki se specializirajo za aromaterapijo, ter je bolj klinična. Angleški tip šole je namenjen vsem in je bolj holističen ter zagovarja samo dermalno in inhalatorno uporabo eteričnih olj, medtem ko v francoski šoli uporabljajo eterična olja tudi oralno. Sama učim po angleški šoli, saj sem takšno šolo tudi končala.

Vonji na naše telo vplivajo različno, zakaj je tako?

Gre za preprosto kemijo, saj so vonji dejansko sestavljeni iz različnih drobnih kemičnih molekul, ki so prisotne v zraku. Olfaktorni epitel, ki je v korenu nosu, pretvarja to informacijo v živčni impulz, ki potuje naprej v centre v možganih. Ta informacija se potem v možganih interpretira in sproži določene telesne reakcije.

Tu bi omenila predvsem vplivanje na hormone in posledično na imunski sistem, kar vse naprej vpliva na naše razpoloženje in delovanje. Ker so kemijske komponente v eteričnih oljih različne, je tudi odziv telesa drugačen. Zanimivo je, da vonj deluje hitreje, kot ga zavestno razpoznamo, in tudi pod pragom zaznavanja, kar pa seveda odpira vrata različnim tržnim manipulacijam.

Eterična olja niso le nedolžni vonji, z njimi je treba ravnati premišljeno, se pred uporabo podučiti o njihovih učinkih – na kaj bi vi kot strokovnjakinja opozorili uporabnike?

Eterična olja so čudovita in jih preprosto obožujem. So kot svoje osebnosti, vendar, kot ste že v vprašanju omenili, toplo priporočam, da se najprej pozanimate o njihovih lastnostih in učinkih, namreč v posameznem je lahko tudi več sto različnih kemijskih sestavin, ki določajo njihovo delovanje. Niso namreč vsa olja za vse težave in niso vsa primerna za vsakega. Nekatera dvigujejo krvni tlak, druga redčijo kri ali lahko izzovejo epileptični napad. Spet nekateri se ne uporabljajo na koži, druga so fototoksična. Ne bi rada strašila, vendar predvsem polagam na srce, da se pred uporabo dobro informirate.

Eterična olja so koncentrirana in ne smejo priti v neposreden stik s kožo. Kako jih torej uporabljamo, da bodo varna za uporabo? S čim jih lahko zmešamo in potem nanesemo na kožo ali pripravimo kopel?

Res so zelo koncentrirana. Naj navedem samo primer smilja, kjer je za kilogram eteričnega olja potrebna kar tona oziroma tona in pol cvetnih vrhov smilja. Razen eteričnega olja prave sivke moramo eterična olja vedno raztopiti v nekakšnem emulgatorju, preden jih nanesemo na kožo. Najpogosteje je to mastno olje, kot je olivno, mandljevo ali kokosovo olje. V namen lahko uporabimo tudi kis, alkohol, med ... Za kopel jih vedno najprej damo v sol, med, mleko ... In šele nato vse skupaj v vodo, da ne pridejo v neposreden stik s kožo.

Kakšna eterična olja lahko uživamo? Pravih eteričnih olj prav zagotovo ne, lahko pa hidrolate, ki so pravzaprav vodotopne sestavine eteričnih olj. Kakšna je razlika med njimi?

Eterično olje za oralno uporabo vam lahko predpiše le zdravnik, drugače vam to močno odsvetujem. Drugače je s hidrolati. Te pridobimo v procesu pridobivanja eteričnih olj, in to je v bistvu preostala voda, na kateri plava eterično olje.

Hidrolati so neke vrste homeopatija znotraj aromaterapije in imajo svoje lastnosti in možnosti uporabe. Ker so zelo blagi, jih lahko uživamo tudi oralno, in sicer razredčene z vodo. Drugače so zelo uporabni v naravni kozmetiki in tudi drugje ter za osebe, ki so jim eterična olja morda premočna, tu mislim predvsem na starejše osebe in otroke.

Na kaj pa moramo biti pozorni pri nakupu eteričnega olja? Niso vsa olja namreč dobra in kakovostna ... Kakšen je vaš namig, ki lahko prepreči zgrešen nakup!

Najprej poglejte, da nimajo vsa eterična olja enakih cen, ker to pri naravnem eteričnem olju preprosto ne more biti. Za začetek predlagam, da zaupate določeni znamki, za katero veste, da je preverjena. Vsekakor je najbolje, da zahtevate od proizvajalca kromatograf, tako točno izveste, kaj vse je v vašem eteričnem olju, saj se od serije do serije to tudi malenkostno spreminja.

Kako pa je z uporabo eteričnih olj pri nosečnicah in otrocih? Obstajajo kakšne omejitve ali jih ni, glede na to, da gre za proizvod iz narave?

Rada bi poudarila, da čeprav so eterična olja popolnoma naravna, jih je treba uporabljati previdno. To še posebej velja za nosečnice, doječe matere in otroke. Paziti je treba tudi pri starejših osebah in osebah, ki uporabljajo določena zdravila. Eterična olja, ki so varna za uporabo pri nosečnicah in otrocih, so mandarina, prava sivka, rimska in nemška kamilica v koncentraciji 0,5 do 1 odstotka.

Kje se lahko ljudje naučijo varno uporabljati eterična olja – na spletu, iz knjig ali naj raje obiščejo kakšno delavnico? Kaj bi vi svetovali?

Na spletu je veliko informacij iz različnih virov, ki niso vedno zanesljive, zato bolj kot splet priporočam strokovno literaturo preverjenih avtorjev. Za hitrejše in zabavnejše učenje se udeležite kakšne delavnice ali tečaja. Vsekakor se pozanimajte o izobrazbi voditelja delavnice, tudi če gre samo za izdelavo naravne kozmetike, ker niso vsa eterična olja primerna za uporabo na koži.

Bi nam zaupali kakšen recept za dvig energije v poznih jesenskih in zimskih dneh?

Preprost jesenski parfum za dvig energije naredite tako: v deset mililitrov osnovnega olja jojobe dodajte tri kapljice eteričnega olja bosvelije, ki bo okrepila respiratorni sistem, eno kapljico pačulija, da ogreje telo in domišljijo, še dve kapljici geranije za dobro počutje in komunikacijo ter tri kapljice mandarine za veselje.

Pripravila: Metka Pravst