Intervju z zobozdravnikom Ivanom Kustecem: "Zobje so odraz higiene posameznika"

14. 11. 2014, 13:40 | Zdravje | Vir: Liza

              Intervju z zobozdravnikom Ivanom Kustecem: "Zobje so odraz higiene posameznika" (foto: Revija Lisa) Revija Lisa

Zdaj se res že vsi zavedamo, da so zdravi zobje vsaj toliko pomembni kot zdravo telo. A dejstvo je, da zdravstvene usluge postajajo vsak dan dražje, jah, naši zobje pa vsak dan starejši in potrebni stalnih popravkov. Zato ni čudno, da vse več Slovencev išče cenejše usluge v tujini, zlasti v državah nekdanje Jugoslavije, kjer razumemo jezik, a so cene vseeno nižje. Ustavili smo se v družinski polikliniki Kustec, kjer svoje zobe zdravi in neguje že kar lepo število Slovencev in še več Italijanov. Pogovarjali smo se z Ivanom Kustecem, dr. med. dent.

Zdravi zobje so zagotovo odraz našega celotnega zdravja in skrbi za telo in zdravje. Opažate, da se ljudje vse bolj zavedajo, kako pomembni so zdravi zobje?

Zdravje zob je enako pomembno kot zdravje telesa. Lepi in zdravi zobje so odraz higiene posameznika in skrbi za lastno zdravje in počutje. Ker pa živimo v modernem obdobju, kjer je zunanjost zelo pomembna, mislim, da ljudje posvečajo veliko pozornosti zobem. Konec koncev je lep nasmeh prva stvar, ki jo opazimo na vsakem posamezniku.

Od kod vse prihajajo vaši pacienti? Imate med svojimi strankami tudi veliko Slovencev? Koliko pa so vaše storitve cenejše od tistih v Sloveniji in Italiji?

Večina naših pacientov prihaja iz Italije in Hrvaške, v zadnjem času pa v kliniki opažamo porast Slovencev. Ker ima Hrvaška nižji življenjski standard v primerjavi s preostalimi članicami EU, kar pomeni tudi v primerjavi z Italijo in Slovenijo, so stomatološke storitve veliko cenejše; odvisno sicer storitve do storitve, toda nekatere so lahko cenejše tudi do 50 odstotkov. Moram pa poudariti, da naša klinika ni ena tistih 'low cost' klinik. Pacienti pridejo k nam v tolikšnem številu zaradi kompletne in vrhunske storitve s sprejemljivo ceno.

Pridejo tujci k vam le enkrat, na velika popravila, ali so vaši redni pacienti in pridejo k vam tudi le po plombo in čiščenje kariesa? Koliko časa povprečno pa ostane pacient v Zagrebu, ko je pri vas na zdravljenju?

V dolgoletni tradiciji naše poliklinike smo zabeležili že vse vrste zdravljenja, paciente, ki prihajajo k nam na velika popravila, kot so rekonstrukcije kosti in vgradnja zobnih implantatov, kot tisti, ki pridejo k nam na manjša popravila, kot so plombe, devitalizacije in čiščenje zobnega kamna. Tisto, kar me posebno veseli, je dejstvo, da se naši stari pacienti, tisti, ki so nas prvič obiskali že pred 10 ali 20 leti, vračajo v našo kliniko tudi samo na kontrolo in manj zahtevne posege. Mislim, da je to najboljša pohvala in reklama za našo kliniko.

Imate nižje cene tudi zaradi manj osebja in starejših aparatur ali sledite trendom?

Prav nasprotno. Kar se tiče tehnologije, konkuriramo najboljšim in najbolj prestižnim poliklinikam na svetu. Vsi aparati so v skladu z najvišjimi standardi Evropske unije. Naši stomatologi in dentalni strokovnjaki se udeležujejo kongresov, ki jih imamo v Evropi in po svetu, se stalo učijo o novostih, tako da gremo v korak s časom in zadnjimi trendi.

V polikliniki je trenutno zaposlenih več kot 30 ljudi, to število pa raste s povpraševanjem po naših uslugah. Mislim, da je cilj našega uspeha odlična sinergija med stomatologi, dentalnimi tehniki in asistenti.

Kako pa se pacienti iz tujine sploh naročijo pri vas? Kako opravite prvi pregled, lahko kaj naredite že na daljavo?

Pacienti iz tujine se v glavnem naročajo prek elektronske pošte ali pa po telefonu. Za vsako regijo imamo telefonsko številko (italijanski pacienti nas pokličejo na italijansko številko, slovenski pa na slovensko ...), v polikliniki so zaposleni profesorji in prevajalci, ki pomagajo pacientom pri informacijah o posegih in logistiki.

Pacientom iz Italije ponujamo tudi storitev prvega pregleda v Italiji, ker smo nedavno odprli novo ambulanto v Forliju, nedaleč od Bologne. Prvi pregled v naši kliniki je brezplačen. Med pregledom (30 do 40 minut, kolikor pregled traja) izdelamo natančno analizo stomatoloških posegov, ki jih priporočamo. Na vsakem pregledu upoštevamo želje pacientov, tako da imajo včasih ponudbe dva, tri ali celo štiri možnosti stomatološkega posega.

Zakaj na primer bi pacient izbral prav vašo polikliniko in ne kakšne v domačem okolju? Zakaj je dobra izbira?

Naša poliklinika je nova moderna struktura z več kot 20-letno tradicijo. V polikliniki so zaposleni priznani strokovnjaki, materiali, ki jih uporabljamo, so najboljše kvalitete, poleg tega pa ponujamo konkurenčne cene in popolne usluge. Svoje paciente 'sledimo' tudi po končanem posegu in prav zaradi tega smo odprli ambulanto v Italiji. Ne izključujemo možnosti, da bodo imeli tudi pacienti v Sloveniji nekoč sedež poliklinike Kustec v Ljubljani ali kakšnem drugem mestu. Naša najboljša reklama so pacienti, ki se vračajo in nas priporočajo svojim prijateljem, sorodnikom in znancem.

Kaj menite, se ženske bolj zavedajo pomena zdravih in lepih zob kot moški?

To je nekakšno nepisano pravilo, toda zdi se, da je v zadnjem času vse več moških, ki se zavedajo, da so lepi in zdravi zobje zelo pomembni. Ne boste verjeli, toda včasih znajo biti moški zahtevnejši od žensk.

Na vaši strani sem našla tehniko zdravljenja z zanimivim imenom – ALL ON FOUR. Kaj to pomeni, kakšen poseg je to?

ALL ON FOUR je relativno nova tehnika vgradnje implantata in fiksnega protetičnega dela.

Tukaj govorimo o posegu, ki omogoča brezzobemu pacientu fiksno delo v le dveh dneh in na samo štiri implantate po čeljusti. Idealna je za paciente, ki nimajo dovolj kosti za tradicionalno vgradnjo zobnih implantatov. Pri tehniki ALL ON FOUR se implantati vgradijo pod posebnim kotom, da bi lahko nosili protetično delo celotne čeljusti. Poleg vsega tega je pomembno, da poudarimo tudi prihranek pri času. Pacientu ni treba dva- ali trikrat potovati na Hrvaško (kot je to treba pri tradicionalni implantologiji), ampak gre po dveh dneh domov s fiksnim delom.

Kako pa je s protezami? So zadnja leta na tem področju kakšne novosti? Kakšno protezo priporočate svojim pacientom?

Danes se v glavnem uporabljajo polfiksne proteze skupaj z implantati ali pa fiksni mostički, na osnovi katerih dobivamo veliko boljšo estetiko. Tak tip proteze popolnoma zamenja naravne zobe.

Nasvet za bralke Lise

Nasvet, ki ga imam, je enak tistemu, ki ga dajem svojim pacientom. Pomembno je, da vzdržujete vsakodnevno higieno, naročajte se k svojemu stomatologu najmanj enkrat na leto na kontrolo in zaradi čiščenja kamna. In ne pozabite, da so lepi in zdravi zobje ključ uspeha in zadovoljstva v zasebnem in poslovnem življenju.