D.H. | 26. 10. 2020, 11:05

Iskalni trendi na Googlu lahko dva tedna v naprej predvidijo izbruhe okužb

profimedia
Iskalni trendi na Googlu lahko dva tedna v naprej predvidijo izbruhe okužb (foto: profimedia)

Ameriška klinika Mayo je objavila ugotovitve, da lahko iskalni trendi na Googlu predvidijo, kje se lahko v naslednjih dveh tednih pojavi naslednje žarišče okužb. Ključ je v iskalnih nizih, ki lahko namigujejo na pojave obolelih.

Znanstveniki na kliniki Mayo so raziskovali, kaj so ljudje iz znanih žarišč koronavirusa po Združenih državah iskali na Googlu v tednih, preden je pri njih izbruhnila porast okužb. Odkrili so, da je pred izbruhom okužb praviloma poskočilo iskanje desetih ključnih besed ali fraz, ki so povezane s pandemijo. Ti podatki bi v prihodnje lahko omogočili, da ima zdravstvena stroka prednost pri omejevanju novih žarišč.

Tradicionalni nadzor nad okužbami, vključno z množičnim testiranjem in objavami stanj javnega zdravja, je vedno korak za incidenco tako zelo kužne bolezni, kot je covid-19. Analiza iskalnih trendov pa je pokazala, da je moč odkriti potencialna žarišča kar 16 dni preden je tam uradno potrjen prvi primer okužbe.

»Če čakamo, da se žarišča pojavijo v medijskih poročilih, bo za učinkovit odziv vedno prepozno,« so povedali na Mayo kliniki in dodali: »Naše študije prikazujejo, da obstajajo informacije v Google Trendih, ki se pojavijo dolgo pred izbruhi, s predvidljivo analizo pa lahko te podatke uporabimo za boljšo razporeditev sredstev v smislu testiranj, zaščitne opreme, zdravil in drugega.«

Med ključnimi iskanimi besedami in frazami so bili 'izguba vonja', 'zaščitna maska', 'protitelesa', 'boleče grlo+težave z dihanjem+utrujenost+kašelj', 'koronavirus cepivo' in 'covid simptomi', prav tako pa tudi iskanje centrov za koronavirus testiranja.

Raziskava je objavljena na strani Mayo Clinic Proceedings.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.