Iskalni trendi na Googlu lahko dva tedna v naprej predvidijo izbruhe okužb

Raziskava klinike Mayo

26. 10. 2020, 11:05 | Zdravje | Piše: D.H.

              Iskalni trendi na Googlu lahko dva tedna v naprej predvidijo izbruhe okužb (foto: profimedia) profimedia

Ameriška klinika Mayo je objavila ugotovitve, da lahko iskalni trendi na Googlu predvidijo, kje se lahko v naslednjih dveh tednih pojavi naslednje žarišče okužb. Ključ je v iskalnih nizih, ki lahko namigujejo na pojave obolelih.

Znanstveniki na kliniki Mayo so raziskovali, kaj so ljudje iz znanih žarišč koronavirusa po Združenih državah iskali na Googlu v tednih, preden je pri njih izbruhnila porast okužb. Odkrili so, da je pred izbruhom okužb praviloma poskočilo iskanje desetih ključnih besed ali fraz, ki so povezane s pandemijo. Ti podatki bi v prihodnje lahko omogočili, da ima zdravstvena stroka prednost pri omejevanju novih žarišč.

Tradicionalni nadzor nad okužbami, vključno z množičnim testiranjem in objavami stanj javnega zdravja, je vedno korak za incidenco tako zelo kužne bolezni, kot je covid-19. Analiza iskalnih trendov pa je pokazala, da je moč odkriti potencialna žarišča kar 16 dni preden je tam uradno potrjen prvi primer okužbe.

»Če čakamo, da se žarišča pojavijo v medijskih poročilih, bo za učinkovit odziv vedno prepozno,« so povedali na Mayo kliniki in dodali: »Naše študije prikazujejo, da obstajajo informacije v Google Trendih, ki se pojavijo dolgo pred izbruhi, s predvidljivo analizo pa lahko te podatke uporabimo za boljšo razporeditev sredstev v smislu testiranj, zaščitne opreme, zdravil in drugega.«

Med ključnimi iskanimi besedami in frazami so bili 'izguba vonja', 'zaščitna maska', 'protitelesa', 'boleče grlo+težave z dihanjem+utrujenost+kašelj', 'koronavirus cepivo' in 'covid simptomi', prav tako pa tudi iskanje centrov za koronavirus testiranja.

Raziskava je objavljena na strani Mayo Clinic Proceedings.