9. 11. 2019, 10:49 | Vir: STA

Iskanje rešitev za demenco, ki spremeni življenje tako bolniku kot bližnjim

profimedia

Na 11. letni konferenci o demenci, ki že drugi dan poteka v Novi Gorici, so poleg predavanj pripravili tudi več delavnic in predstavitev. Demenca spremeni življenje tako bolnikom kot njihovim bližnjim, zato so se dotaknili partnerskega odnosa človeka z demenco, posamezniku prilagojenemu zdravljenju, varovanju lastnine bolnika in drugih tem.

"Demenca pomembno prizadene partnerski odnos, pride do velikih sprememb, s katerimi se mora nato soočati partner, ki čez noč postane negovalec, kar vpliva na celotno družino, na partnerja pa še toliko bolj," je povedala Polona Rus Prelog z Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani.

Kot pomemben odnos je izpostavila partnersko navezanost, ki je izredno pomembna ob številnih spremembah v družinskem in partnerskem življenju, s katerimi se mora partner soočiti. Pogosto so po njenih besedah napori, ki jih prinaša življenje z dementnim bolnikom, tako veliki, da tudi sam partner prej ali slej potrebuje pomoč.

"Partnerska navezanost je nek psihološki koncept, kjer se kažejo razlike med moškim in žensko, ki se soočata z demenco. Zelo različno se soočamo s tem kot bolniki ali kot svojci," je še poudarila Rus Prelogova. Partnerska zveza se zaradi bolezni enega od partnerjev lahko okrepi ali pa razpade. "Pri demenci je bistvena podpora svojcev ter to, da se dovolj hitro vzpostavijo določene oblike pomoči bolniku," je poudarila.

Mojca Goričanec iz družbe Roche je poudarila pomembnost vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja. To velja za vse bolezni, tudi demenco. "Ne govorimo več samo o zdravilu, o diagnostiki, pač pa se povezujemo z drugimi deležniki v zdravstvenem sistemu in s podjetji, ki ponujajo informacijsko tehnologijo, tako da poskrbimo za to, da pot bolnika zagotavlja uspešnejše izide zdravljenja. To pomeni, da se veliko hitreje kot nekoč kopičijo novi podatki in predvidevamo, da se bo leta 2020 samo v 70 dneh podvojilo obstoječe znanje."

O demenci se vse več govori in piše, čeprav med ljudmi še vedno predstavlja določeno stigmo. V veliko pomoč naj bi bil zato projekt Indeed, ki ga v desetih državah Podonavja razvijajo s pomočjo evropskih sredstev.

Tina Štukelj z Medicinske fakultete v Ljubljani je povedala,da projekt prinaša stičiščno točko, na kateri bodo zbrane izobraževalne vsebine za različne strokovne skupine, ki se na kateremkoli področju ukvarjajo z demenco - od zdravnikov, delovnih terapevtov in psihologov do fizioterapevtov.

"Hkrati bo del projekta namenjen razvoju orodij za povezovanje med temi različnimi skupinami in orodij, ki so namenjena spodbujanju razvijanja novih rešitev, izdelkov, poti diagnosticiranja in oskrbe bolnikov z demenco," je poudarila Štukljeva.

Ob koncu 11. letne konference o demenci bodo spregovorili tudi o projektu vzpostavljanja demenci prijaznih točk, ki jih je v Sloveniji že več kot 180.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.