Italijanski virolog Roberto Burioni poziva Evropo k skupnemu ukrepanju

V izogib italijanskemu scenariju

16. 3. 2020, 12:20 | Zdravje | Vir: STA
Italijanski virolog Roberto Burioni poziva Evropo k skupnemu ukrepanju (foto: profimedia) profimedia

Najbolj znan italijanski virolog Roberto Burioni, ki je bil eden prvih znanstvenikov, ki so v Italiji opozarjali na nevarnosti izbruha novega koronvirusa, a je bil sprva preslišan, sedaj poziva Evropo, naj ne stori enake napake. Poziva k skupnim ukrepom članic Evropske unije.

"Ne podcenjujete nevarnosti. Italija jo je teden dni. Nekateri so jo označili samo za gripo in nek zdravnik je zelo neprimerno dejal, da bo izginila v nekaj tednih," je opozoril v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa.

57-letni Burioni, profesor mikrobiologije in virologije na Univerzi Vita-Salute San Raffaele v Milanu, Evropo, potem ko so Italiji s strogimi ukrepi sledile tudi druge evropske države, poziva k skupnemu pristopu in enotnosti. "Če ne, v čem je smisel Evropske unije," opozarja.

Opozarja, da se brez skupnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v Evropi lahko zgodi, da bodo posamezne države uspešne v boju proti virusu, nato pa bodo znova dobile okužbe od sosed, ki imajo manj strog pristop.

"Tveganje je očitno," je izpostavil. Meni, da tako kot v Italiji tudi v Evropi ni niti enega območja, ki ne potrebuje maksimalnih naporov v boju proti virusu.

Strinja se z opozorilom nemške kanclerke Angele Merkel, da bi se lahko okužilo od 60 do 70 odstotkov prebivalcev Nemčije, saj gre za novi virus, za katerega nima nihče imunosti.

Ukrepa Velike Britanije, da se z izbruhom sooči samo z zaščito najbolj ranljivih, ne razume, saj cepiva ni, ni pa niti znano, ali so tisti, ki okrevajo po okužbi, pridobili imunost.

Opozoril je tudi, da ne gre računati na to, da se bo s toplejšim vremenom spomladi in poleti širjenje virusa omejilo, saj tega preprosto ne vemo.

Meni, da so se Italijani sedaj končno zbudili, saj je država pred tednom dni sprejela stroge ukrepe. Novi koronavirus se je v državi izjemno hitro širil, saj so 1. marca zabeležili okoli 1700 primerov, v soboto pa že 21.000.

Z več kot 1400 mrtvimi ima Italija višjo stopnjo umrljivosti pri okoli sedmih odstotkih, kot je v svetu, ki je v povprečju okoli tri- do štiriodstotna. Burioni meni, da je to posledica tega, da ima Italija več starejšega prebivalstva in da je prebivalstvo bolj socialno aktivno, pa tudi tega, da so podcenjevali število primerov.

Zdaj ko za državo velja karantena, zaprte so šole, bari, kina in večina trgovin, meni, da ukrepajo, tako kot je treba. Upajo, da bo mogoče videti rezultate v prihodnjih dneh.

Izpostavil je še nujnost spoštovanja ukrepov, morda še strožje, kot so postavljeni. Tako meni, da ni treba iti vsak dan ven na tek, čeprav to ni prepovedano.

Sam gre čez cesto, če vidi koga na pločniku in ohranja razdaljo vsaj dveh metrov. Javnega prevoza ne uporablja.

Medtem ko vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli priporoča omejene osebne stike celo med družinskimi člani, pa Burioni meni, da se doma še vedno lahko pocrkljamo, saj vseeno ne gre pretiravati.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri