D.H. | 19. 11. 2020, 12:28

Izraelski znanstveniki obrnili proces človeškega staranja

profimedia

Neverjetni rezultati raziskav kažejo, da bi lahko obrnili biološko uro pri ljudeh s krhkim zdravjem in jim tako podaljšali življenje. Rešitev se nakazuje v komorah s čistim kisikom.

Prvič v zgodovini človeštva so znanstveniki uspeli obrniti proces staranja na dveh ključnih področjih človeškega telesa, ki naj bi bili pri staranju ključni za pešanje zdravja. Ko se ljudje staramo, se zaščitne čepice na konicah kromosomov – telomeri – krajšajo. Posledično se DNK poškoduje, celice pa se zato prenehajo replicirati. Istočasno se pričnejo epigenetske spremembe, ki vodijo v celično senescenco, tvorbo t.i. 'zombie' celic, ki preprečujejo regeneracijo.

Podaljševanje telomerov in odstranjevanje senescentnih celic je bilo že več let v središču raziskav, s katerimi so želeli odkriti učinkovite načine za upočasnjevanje staranja človeškega telesa, številne študije s tega področja pa so omogočile tudi razvoj nekaterih novejših zdravil.

Zdaj pa so znanstveniki iz univerze v Tel Avivu odkrili, da je doziranje čistega kisika v hiperbarični komori starejšim ljudem dejansko podaljšalo telomere za 20 odstotkov. Dosežek, ki ga znanost doslej še ni zabeležila, je tako pri testnih subjektih njihove telomere vrnil na stanje, kot so ga imeli pred 25 leti.

Terapija je prav tako zmanjšala prisotnost senescentnih celic za 37 odstotkov, kar je odprlo prostor za ponovno rast zdravih celic. Študije na živalih so pokazale, da odstranjevanje senescentnih celic podaljša življenje za več kot tretjino.

V raziskavo je bilo vključenih 35 zdravih posameznikov, starih 64 let in več, ki med postopkom niso spreminjali svojega življenjskega sloga ali dodatno jemali kakršnihkoli zdravil. V hiperbarični kisikovi komori so tri mesece petkrat tedensko preko maske vdihavali 100-odstotni kisik. Pritisk v komori simulira stanje hipoksije – pomanjkanja kisika – kar omogoča, da se več vdihanega kisika razgradi v tkivo, to pa potem vodi do regenerativnih učinkov.

Kot je povedal profesor Shai Efrati iz univerze v Tel Avivu, je ta raziskava znanstvenemu svetu pokazala, da je mogoče tarčno napadati staranje in ga obrniti na osnovni celično-biološki ravni. To bi lahko dramatično vplivalo na zdravljenje nekaterih bolezni, za katere mnogi znanstveniki menijo, da so prav posledica procesov staranja – Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, artritis, srčna obolenja, tudi diabetes in rak.

Doslej so že ugotovili, da krajšanje telomerov poleg običajnega, naravnega staranja, dodatno pospeši tudi pretirana telesna teža, kajenje, premalo gibanja, pomanjkanje ključnih vitaminov in vnetja.

K podaljševanju telomerov pa naj bi dodatno pripomogla zdrava prehrana, šest mesecev intenzivnega treninga pa naj bi telomere podaljšalo celo za pet odstotkov.