Slavni nutricionist pojasnjuje, zakaj številni v želji po zdravem življenju še vedno živijo v hudi zmoti. In ne, za vaše težave zagotovo niso kriva jajca in slanina, poudarja.
Če ste bili prepričani, da mastna hrana, kot so slanina, jajca in meso, povzroča povišan holesterol in težave z jetri, ste se zmotili. Tako trdi Predrag Nenadić, eden najuglednejših nutricionistov v regiji, ki razkriva, da so pravi krivci za težave povečan vnos sladkorjev in rafiniranih ogljikovih hidratov.
"Težave z zamaščenimi jetri ne nastanejo zaradi mastne hrane. Jetra v maščobo pretvorijo predvsem presežek sladkorja!" pojasnjuje dr. Nenadić, ki je znanje nabiral na prestižnih univerzah in napisal več priznanih knjig o prehrani in zdravju.
Poudarja, da zdrave maščobe, ki vsebujejo holin – kot so tiste v slanini, jajcih in mesu – pomagajo holesterol pravilno razporejati in ga odstranjevati iz jeter. "Ko iz prehrane zaradi strahu pred povišanim holesterolom izločimo zdrave maščobe, dejansko povečamo tveganje za razvoj zamaščenih jeter," opozarja.
Največje nevarnosti: sladkor in industrijska fruktoza
Nenadić še dodaja, da holesterol sam po sebi ni sovražnik človeka – potreben je tudi za sintezo hormonov. Težava nastane, ko se v telesu kopiči slabi LDL holesterol.
Povišani trigliceridi in holesterol niso posledica uživanje svinjine ali mastne hrane, temveč pretiranega uživanja kruha, pekovskih izdelkov in industrijsko predelanih sladkorjev, predvsem fruktoznega sirupa, ki ga najdemo v številnih predelanih pijačah in živilih.
"Fruktoza iz industrijskih virov ni enaka tisti, ki jo najdemo v naravnem sadju. Glukozno-fruktozni sirup, narejen iz koruze, je glavni krivec za povišane trigliceride in debelost," opozarja.
🤔 Kako zaščititi jetra in zmanjšati holesterol?
- Ključ do zdravih jeter, pravi dr. Nenadić, je v urejenem življenjskem slogu.
- Pitje dovolj vode (jetra potrebujejo vlago za učinkovito razstrupljanje).
- Uživanje hrane bogate z vlakninami (rastlinska vlakna pomagajo očistiti telo).
- Vnos zdravih maščob (domača mast, olivno olje, losos, skuša).
- Izogibanje predelanim sladkorjem in rafiniranim ogljikovim hidratom.
Posebej priporoča tudi uživanje živil, ki jih jetra obožujejo – grenka živila, kot so rumeni svišč, regrat in korenina repinca. Če želite ohraniti zdravo srce in jetra, je torej pravi ključ v uravnoteženi prehrani in zavestni izbiri naravnih, polnovrednih živil. Vaše telo vam bo hvaležno.