12. 1. 2021, 18:54 | Vir: STA

Janša in Krek predstavila načrt cepljenja do poletja

Daniel Novakovič/STA
Janša in Krek predstavila načrt cepljenja do poletja (foto: Daniel Novakovič/STA)

Premier Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvem polletju. Ta predvideva, da bomo v prihodnjem mesecu tedensko prejeli okoli 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, s katerim bodo prednostno cepljeni starejši od 80 in nato starejši od 70 let. Z drugim odmerkom bodo cepljeni tudi že cepljeni.
 

Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Kreka tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili, Janša pa je povedal, da lahko tisti, ki ne sodijo v nobeno od prednostnih skupin, vabila na cepljenje še ne pričakujejo do pomladi. Po besedah Janše namreč načrt temelji na strategiji cepljenja, ki jo je vlada sprejela v začetku decembra in predvideva cepljenje po prednostnih skupinah.

Slovenija ima trenutno do konca leta zagotovljenih več kot dva milijona odmerkov cepiv, kar zadostuje za cepljenje 1,1 milijona ljudi, je še navedel premier.

Okoli 1,8 milijona odmerkov cepiva bo dobila od proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Najprej je namreč želela milijon odmerkov, dobila jih je okoli 900.000, v petek so skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili pa so jih nekaj manj kot 900.000, je navedel Janša.

Država je naročila tudi 600.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki je še drugo v Evropi odobreno cepivo, a so pri tem po besedah Janše "moteči faktor" roki dobave. Nimamo namreč zagotovljenih natančnih rokov dobave, razen tega, da bo cepivo dobavljeno do konca leta, je dejal. Slovenija po besedah Janše kandidira tudi za cepiva, ki do zdaj še niso dobila odobritve v Evropi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.