N.Z. | 17. 9. 2020, 11:22

V javnosti nevarnost zmanjšuje, iz pisarne pa pobegne prvi, ko nekdo kihne

profimedia

Knjiga ameriškega novinarja Boba Woodwarda, v kateri na podlagi stotine opravljenih intervjujev piše o zakulisju življenja Donalda Trumpa v Beli hiši, dviguje veliko prahu.

Woodward v knjigi 'Fear: Trump in the White House' med drugim razkrije, da je Trump javno namenoma zmanjševal nevarnost koronavirusa. Ko je ZDA pristala na neslavnem prvem mestu okuženih in obolelih, pa se je Trump zgovarjal, da je 'skušal zgolj ohraniti miren nastop po zgledu Churchilla'.

Pa vendar, eno so njegovi javni nastopi, nekaj povsem drugega pa njegovo vedenje, ko so kamere ugasnjene.

Posnetek o eni od takšnih zgovornejših prilik je Woodward zavrtel tekom intervjuja s Stephenom Colbertom v šovu A Late Show. Še neslišan posnetek pogovora s Trumpom je bil posnet 13. aprila letos, v njem pa je moč slišati, kako Trump Woodwardu razlaga, da ve, kako hitro se med ljudmi širi Covid-19.

Takole je povedal:

"Bob, tako zlahka se prenaša, ne boš mogel verjeti. Mislim, lahko bi bil, lahko bi bil v sobi ... jaz sem bil v Beli hiši pred nekaj dnevi, srečal sem se z desetimi ljudmi v ovalni pisarni in je model kihnil - nedolžno. Sploh ne grozno ... saj veš, samo kihnil je. Vsi so pobegnili iz sobe, ok? Tudi jaz, mimogrede."

Ob poslušanju posnetka, je Colbert dodal, da Trump situacijo sicer neprestano kaže v rožnati luči, zato je takšno priznanje iz ust taistega predsednika toliko bolj šokantno.

Woodward je nato pojasnil, da je bil Trump dobro obveščen o resnosti koronavirusne nevarnosti že 28. januarja. Javno je nevarnost ignoriral, zasebno pa ga je bilo še kako strah (še posebno zase).

Woodward je povedal:

"Enkrat sem ga vprašal, kaj je naloga predsednika. Pa mi je povedal, da je naloga predsednika, da zaščiti ljudi. In sem se strinjal. Kot bi se večina državljanov. In tu mu je spodrsnilo. Ni zaščitil ljudi. Ni mu uspelo najti načina, da bi ljudem povedal vso resnico."

Woodward se je nato vprašal, ali bi Trump podobno reagiral tudi, če bi nekdo kihnil iz prve vrste enega od mnogih predvolilnih zborovanj, ki so se odvila v zadnjih nekaj mesecih, še posebno, ker na njegovih zborovanjih praktično nihče ne upošteva preventivnih ukrepov nošenja maske in ohranjanja razdalje.

ZDA trenutno veljajo za državo z najslabšo statistiko okužb s koronavirusom. Okužilo se je 6,5 milijona ljudi, covidu-19 pa jih je podleglo 194.000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.