N. V. | 4. 11. 2022, 21:25

Je normalno, da je penis ukrivljen?

Profimedia

Kaj je vzrok, da je ukrivljen? Drži, da je odvisno od položaja v spodnjicah?

Ena največjih skrbi mnogih najstnikov (in tudi mnogih odraslih) sta velikost in oblika njihovega penisa. Mnogi moški želijo vedeti, ali je njihov penis normalen. Odgovor je, da je vsak drugačen.

Je normalno, da je ukrivljen?

Običajno je, da je penis v erekciji rahlo ukrivljen v levo ali desno.

Pogosta in napačna predstava je, da je penis ukrivljen v smeri, v kateri običajno leži. Večino dneva je penis tesno stisnjen proti eni strani hlačnice; nekateri ljudje verjamejo, da to prisili penis, da se ukrivi na to stran. To, da se penis se ukrivi zaradi položaja v spodnjicah, ni nič drugega kot mit. Tako nošenje ozkih ali ohlapnih hlač ne bo spremenilo ukrivljenosti penisa.

Zakaj je torej ukrivljen? Znotraj stebla penisa sta dve strukturi, imenovani corpora cavernosa, katerih gobasto tkivo se lahko poveča in vzdržuje erekcijo. Ko kri priteče v penis, gobici nista vedno popolnoma usklajeni, zaradi česar ena zadrži več krvi kot druga. Ko se to zgodi, se penis ukrivi.

Dokler je krivulja manjša od 30 stopinj in ne povzroča bolečine med seksom, je to povsem normalno. Pravzaprav je ukrivljen penis boljši za seks. Ne glede na to, ali je penis ukrivljen levo, desno, navzgor ali navzdol, lahko ukrivljenost pomaga pri stimulaciji vaginalne stene med seksom, zaradi česar je seks bolj prijeten za vašega partnerja.

Če pa je vaš penis bolj ukrivljen in vam povzroča bolečine ali težave pri spolnosti, obiščite svojega osebnega zdravnika ali lokalno kliniko za genitourinarno medicino, saj gre lahko za Peyroniejevo bolezen.

Peyroniejeva bolezen

Peyroniejeva bolezen povzroča ukrivljenost penisa v erekciji. Bolezen večinoma prizadene moške, starejše od 40 let, čeprav se lahko pojavi pri kateri koli starosti, poročajo številni mediji.

Simptomi

  • zadebeljeno območje ali trda gruda (plak) v gredi penisa (redko se pojavi več kot en plak)
  • ukrivljenost penisa v pokončnem položaju (običajno je ukrivljen navzgor)
  • bolečine v penisu, običajno med erekcijo (bolečine v neerektiranem penisu so redke)
  • penis je videti nepravilno oblikovan kot peščena ura
  • izguba dolžine ali obsega penisa
  • pri nekaterih moških se pojavi bolečina, ki pa se lahko sčasoma izboljša

V hujših primerih pa lahko ukrivljenost penisa otežuje, povzroča bolečine ali celo onemogoča spolne odnose. Povzroči lahko tudi motnje erekcije.

Kaj povzroča Peyronijevo bolezen?

Vzrok Peyroniejeve bolezni še ni znan. Domnevajo, da se bolezen včasih pojavi po poškodbi penisa v erekciji, na primer zaradi upogibanja med spolnim odnosom, lahko pa se razvije tudi brez očitnega vzroka. V primeru, da ima kdo od bližnjih sorodnikov (oče, brat) to bolezen, obstaja večje tveganje za pojav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.