N. V. | 28. 2. 2023, 21:08

Je stres res nalezljiv? Od živčnih sodelavcev vam ni treba bežati, obstaja tudi druga rešitev

Profimedia

Stres je del življenja, a ne pustite, da vpliva na vaše zdravje. Obstajajo načini, kako se izogniti 'okužbi' s stresom.

Stres je nekaj, kar večina ljudi doživeli na neki točki svojega življenja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lahko stres opredelimo kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihično obremenitev.

Ali je mogoče, da smo pod stresom zaradi nekoga drugega?

Avtorji članka v reviji Psychoneuroendocrinology so zaključili, da je stres lahko nalezljiv. Strokovnjaki so zapisali, da naše lastno telo sprošča kortizol, hormon, ki sodeluje pri odzivu na stres, samo če vidimo drugo osebo v stresni situaciji. Raziskovalci so predlagali, da je ta pojav imenovan 'empatični stres'

Tudi raziskava, objavljena v reviji Interpersona, je pokazala, da je stres lahko v nekaterih okoliščinah nalezljiv, in zaključila, da lahko en sam posameznik pod stresom "okuži" celotno pisarno.

Profimedia

Torej, vsekakor je mogoče – podzavestno – zaznati čustva druge osebe, zlasti negativna. Čustev se lahko "okužimo" prek zrcalnih nevronov, pišejo strokovnjaki v reviji Current Biology. To so možganske celice, ki se aktivirajo, ko vidijo, da nekdo izvaja določeno dejanje – na primer zehanje – in sprožijo odziv, ki spodbuja vzajemnost.

To pomeni, da če oseba vidi, da je nekdo videti utrujen, se lahko tudi sama začne počutiti utrujeno, in če vidi nekoga, ki je videti pod stresom, lahko nehote prevzame njegovo stresno stanje duha.

Mehanizem preživetja

Prenos čustev je pomemben mehanizem preživetja. V drugih aktivira odzive, ki lahko pomagajo rešiti težavo, pišejo na portalu Live Science.

Na primer, če oseba zazna nevarno situacijo in se čustveno odzove, potem to signalizira in opozori druge. "Panika se lahko razširi po vsej skupnosti, tako kot strah ali tesnoba, ne glede na to, ali obstaja pravi vzrok," je povedal Joe Herbert, profesor nevroznanosti na univerzi v Cambridgeu v Združenem kraljestvu.

Kaj pa živali: lahko zaznajo čustva?

Prenos čustev je podzavestno dejanje in ni samo človeška izkušnja. Dokazano je, da lahko živali zaznajo čustva pripadnikov svoje vrste. Na primer, podgane, ki opazujejo drugo podgano, ki je podvržena stresni izkušnji, kažejo povečanje ravni stresnega hormona tudi brez neposredne izkušnje.

Kako se je mogoče izogniti "okužbi" s stresom?

Znanstveni portal Healthline poroča, da lahko svež zrak, dihalne vaje in telovadba pomagajo premagati ali vsaj zmanjšati vpliv prisvajanja stresa nekoga drugega.

Najprej pa je pomembno, da zaznate stresor. Stresor je zunanji ali notranji, na primer finančna zahteva ali bolezen. Odziv na stres je način, kako posameznik reagira – tako čustveno, pa tudi fiziološko (hormoni, krvni tlak ...). Odziv na stres je prilagodljiv in učenje obvladovanja tega je lahko ključ do zaščite pred stresom druge osebe. Morate pa se zavedati, da je marsikaj odvisno od okoliščin, vsakič stresa ni mogoče obvladovati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.