D. D. | 15. 9. 2023, 06:30

Vsestransko živilo: neverjetno, kako jogurt vpliva na vaše zdravje

Profimedia

Zagotovo niste vedeli, da je ta mlečni izdelek, ki je pogosto na jedilniku, tako vsestranski.

Jogurt lahko uporabite kot osnovo za jutranjo granolo, kot zdravo sladico ali celo kot osnovo za domač solatni preliv ali marinado. Bogat je s hranili, kot so beljakovine, kalcij in probiotiki, zato ima številne koristi za zdravje. 

"Dokazano je, da pogosto uživanje jogurta izboljša dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja, zmanjša tveganje za sladkorno bolezen in izboljša delovanje imunskega sistema," pravi dr. Brooke Glazer. Ni pa to vse. Preberite, kakšne koristi prinaša uživanje jogurta. 

Jogurt je idealna izbira za zajtrk.

Jogurt je idealna izbira za zajtrk.

Profimedia

Dodaten odmerek beljakovin

Ker lahko beljakovine pomagajo, da ostanemo siti dlje časa, je jogurt idealno živilo za jutranji obrok. Prelijete ga lahko čez kosmiče, sadje, oreščke ali granolo in tako svojemu telesu zagotovite pravo energijo za začetek dneva. 

Izboljšanje krvnega tlaka

Raziskave kažejo, da je jogurt dober za srce, pomaga pa lahko tudi znižati krvni tlak. Študija iz leta 2018, objavljena v Journal of Hypertension, je pokazala, da bolj pogosto uživanje mlečnih izdelkov, zlasti jogurta, lahko kar za 30 odstotkov zmanjša tveganje za visok krvni tlak.

Niža raven slabega holesterola 

Poleg tega, da pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, lahko jogurt pomaga tudi uravnavati raven holesterola v krvi. Nedavna raziskava je preučevala učinke probiotičnega jogurta na udeležence s sladkorno boleznijo tipa 2. Ugotovili so, da je dnevno uživanje jogurta povezano z nižjim skupnim holesterolom, piše Eat Healthy.

Povečali boste vnos kalcija

Kalcij je izredno pomembno hranilo, ki je bistven za normalno delovanje telesa. Vsi mlečni izdelki, vključno z jogurtom, so bogati viri kalcija, zato je redno uživanje mlečnega jogurta učinkovit način za vnos zadostne količine kalcija v telo.

Ugodno vpliva na prebavo

Po besedah ​​Lindsey Kane, direktorice prehrane pri Sun Basket, vzdrževanje zdravega črevesnega mikrobioma spodbuja redno odvajanje blata, zmanjšuje napenjanje in splošno prebavno nelagodje, hkrati pa lajša simptome, povezane s Crohnovo boleznijo, ulceroznim kolitisom in IBS.

Težave je, da niso vsi jogurti izdelani enako. "Večina jogurtov je po fermentaciji podvržena pasterizaciji, ki uniči med fermentacijo nastale probiotike," pravi strokovnjakinja, ob tem pa svetuje, da izberete jogurt, ki vsebuje žive in aktivne kulture. 

Podpre imunski sistem 

Jogurt vsebuje probiotike, ki ustvarjajo bolj zdravo črevesje, črevesje pa uravnava delovanje imunskega sistema, lahko uživanje jogurta izboljša imunost telesa. 

Hitro do občutka sitosti

Če boste pojedli jogurt z visoko vsebnostjo beljakovin, boste dlje časa siti, še posebej, če izberete takega z visoko vsebnostjo maščob. 

Jogurt je idealna izbira za zajtrk.

Jogurt je idealna izbira za zajtrk.

Profimedia

Dobili boste odmerek številnih vitalnih hranil

Poleg probiotikov je jogurt poln številnih drugih hranilnih snovi, ki lahko koristijo vašemu telesu. Vsebuje na primer veliko fosforja (za zdrave kosti), magnezija (ki podpira presnovo energije, spanje in razpoloženje) in kalija (ki uravnava krvni tlak in gibljivost mišic). 

Če boste jogurt vključili v vsakodnevno prehrano, boste užili veliko za telo koristnih snovi. A strokovnjaki opozarjajo, da obstaja tudi slaba stran, in to je sladkor. Čeprav jogurt vsebuje beljakovine in druge koristne snovi, pa veliko kupljenih jogurtov vsebuje tudi veliko sladkorja, še posebej sadni, zato bodite pri izbiri pazljivi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.