D.H. | 25. 5. 2020, 16:59

Kaj je zdravilo hidroksiklorokin, ki ga preventivno jemlje Donald Trump?

Profimedia

Ko je v začetku prejšnjega tedna ameriški predsednik Donald Trump oznanil, da kljub opozorilom zvezne agencije FDA preventivno jemlje antimalarik hidroksiklorokin, ker naj bi – po njegovih besedah – pomagal telesu v boju proti okužbi s covidom-19, so se pojavila številna vprašanja o dejanski uporabnosti in stranskih učinkih tega zdravila.

Na nedavni novinarski konferenci je predsednik Trump oznanil, da dnevno zaužije eno tableto in da to počne že dober teden in pol. Ob tem še danes ni jasno, ali je zdravilo začel uporabljati, ker sta bila dva uslužbenca bele hiše pozitivna na koronavirus: predsednikov osebni pomočnik in Katie Miller, tiskovna predstavnica podpredsednika Mika Penca.

Donald Trump je hidroksiklorokin na številnih tiskovnih konferencah začel omenjati že marca, čeprav so bili glede uporabnosti zdravila v primeru okužb s covidom-19 zelo rezervirani tako zdravniki kot tudi znanstveniki, med njimi tudi tisti, ki so sicer v predsedniški svetovalni ekipi.

Kaj sploh je hidroksiklorokin

Hidroksiklorokin je zdravilo na recept, ki se ga sicer že desetletja uporablja za zdravljenje malarije, v nekaterih primerih pa tudi za zdravljenje vnetnih pojavov pri kroničnih avtoimunskih boleznih, kot sta revmatoidni artritis in sistemski eritematozni lupus. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ima hidroksiklorokin zaveden pod esencialna zdravila.

Kakšna je povezava tega zdravila z virusom covid-19?

4. februarja je bila objavljena laboratorijska študija, s katero so pokazali, da lahko klorokin koronavirusu prepreči napadanje celic ter tako nadaljnje širjenje po telesu. Vendar pa je bila ta študija izvedena zgolj na testnih vzorcih, kar še ne pomeni, da bi enake rezultate dobili tudi v človeškem telesu. Sorodni testi so v preteklih letih namreč že pokazali, da klorokin ne prepreči ali zdravi gripe in drugih virusnih obolenj, odzive na covid-19 v človeškem telesu pa še testirajo.

WHO trenutno še raziskuje stopnjo učinkovitosti hidroksiklorokina pri zdravljenju novega koronavirusa. Ameriški inštitut za zdravje prav tako opravlja klinične teste, s katerimi želijo potrditi ali ovreči hipotezo, da hidroksiklorokin skupaj z antibiotikom azitromicinom lahko prepreči hospitalizacijo ali celo smrt zaradi okužbe s covidom-19.

Kakšni so stranski učinki?

Kot vsako zdravilo ima tudi hidroksiklorokin različne stranske učinke. Zdravilo na primer ni varno za ljudi, ki imajo kakršnekoli težave s srcem ali očmi, prav tako ga ne smejo jemati ljudje, ki imajo bolezni ledvic ali jeter. Drugi morebitni stranski učinki vključujejo slabost, drisko, vplive na razpoloženje in izpuščaje.

Ko se je v času pandemije začelo precej bolj glasno omenjati hidroksiklorokin v povezavi s covidom-19, je kardiološka stroka opozorila, da lahko zdravilo pri specifičnih bolnikih povzroča nevarne motnje srčnega ritma in je zato pred uporabo zdravila potrebna specifična presoja.

Zdravilo je sicer varno za ljudi, ki nimajo pridruženih bolezni, za katere je znano, da jih zdravilo lahko še poslabša. Ni pa še dokončno znano, ali je hidroksiklorokin varen tudi za bolnike z virusom covid-19, ki sicer nimajo pridruženih bolezni, je pa virus napadel njihove notranje organe.

Se hidroksiklorokin potem uporablja pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 ali ne?

Da. Že v prvih fazah pandemije se je zdravilo uporabljajo v nekaterih bolnišnicah po svetu v upanju, da bi lahko ublažili močneje izražene simptome okužbe. Kot poroča New York Times, zdravilo v ameriških bolnišnicah še vedno uporabljajo v sklopu zdravljenja težjih okužb s covidom-19. Klinični testi v kontroliranih skupinah sicer potekajo na različnih koncih sveta. V Združenih državah se je testiranje s tem zdravilom začelo že 2. aprila, in to v kar 44 medicinskih ustanovah.

S tem zdravilom pri določenih bolnikih z izbranimi indikacijami in po presoji zdravniške ekipe zdravijo tudi pri nas. Kot je že marca pojasnila dr. Kristina Nadrah z infekcijske klinike UKC Ljubljana, ta zdravila običajno predpisujejo v kombinaciji, pri čemer pa pristopajo zelo previdno in se odločajo za vsakega bolnika posebej.

Zakaj to zdravilo jemlje Donald Trump?

Sean P. Conley, uradni zdravnik Bele hiše, je zapisal: »Po številnih pogovorih, ki sem jih imel s predsednikom o tem, zakaj bi in zakaj ne bi uporabljal hidroksiklorokina, sva prišla do zaključka, da potencialne prednosti zdravljenja odtehtajo relativna tveganja.«

Trump dodatno zagovarja zdravilo z dejstvom, da je v uporabi že 40 let in da je o zdravilu »slišal dobre zgodbe«. Dodaja še: »Če zdravilo ni učinkovito, vam bom povedal. Ne bo mi škodilo.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.