N.Z. | 22. 4. 2021, 14:55

Kaj lahko jeste pred in po cepljenju proti covidu? To svetujejo nutricionisti!

profimedia

Če še niste bili cepljeni, potem vas bo morda zanimalo, kako se na to bolje pripraviti.

Najprej ...

Ognite se alkoholu

Medtem ko nekateri ne bodo imeli nobenih težav, drugi lahko dan po cepljenju izkusijo glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in slabost.

Nutricionistka Cynthia Sass v tem primeru odsvetuje uživanje alkohola, saj to povzroča dehidracijo, kar lahko poslabša simptome, prav tako pa je znano, da alkohol negativno vpliva na imunski sistem, zato se ga gre pred in po cepljenju nekaj časa izogibati.

Pazite, kaj jeste, preden greste spat

Če boste počivali, bo vaš imunski sistem s svojo nalogo bolje opravil.

Po raziskavah sodeč pa gre v teh dneh jesti več živil z vlakni, saj se boste zaradi nasičenih maščob in sladkorja tekom noči pogosteje zbujali.

Solata, leča, olivno olje, losos in citrusi so najboljša možna izbira. Če ste pred spanjem lačni, pojejte nekaj sadja ali oreščkov.

In pa, kar je najbolj pomembno ...

Ne pozabite piti veliko vode

Vodo bi morali piti tako pred kot tudi po cepljenju. In pa, seveda, preko celega dneva. Od trenutka, ko se zbudite, do odhoda v postejo. Če vam okus vode ni povšeči, ji dodajte limonin sok ali zelišča.

Izberite zdravo hrano

Raziskave kažejo, da tekom pandemije pogosteje posegamo po nezdravi hrani, zaradi katere so pogosta vnetna stanje in oslabljen imunski sistem.

Namesto hitre prehrane in nezdravih prigrizkov si shrambo raje napolnite s sadjem in zelenjavo.

Dobro balansiran obrok že pred cepljenjem

Čeravno izgube zavesti ni na seznamu stranskih učinkov cepljenja, pa poročila kažejo, da se tudi to dogaja (in to ne glede na vrsto cepiva), krivca zanjo pa gre iskati v anksioznosti.

Da bi to preprečili, ne bi bilo slabo, če bi nekaj malega zaužili še pred cepljenjem. Sadni sok, kaša ali nekaj oreščkov so vedno dober izbor. In pa, seveda: spijte nekaj vode.

Zaloge si pripravite še pred cepljenjem

Pri nekaterih bo cepljenje kot stranski pojav dobilo tudi obliko slabosti. Morda se ne bo zgodilo vam, zagotovo pa se gre za takšen primer pripraviti že v naprej.

Dobra izbira so zelenjavna juha, banane, rjavi riž in krompir. V primeru slabosti obroke razdelite na več manjših in jejte po malo vsakih nekaj ur. Če se vam ne da kuhati, si obrok enostavno naročite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.