I. D. | 24. 6. 2022, 09:09

Kaj opičje koze pomenijo za nosečnice?

Sta foto

Tveganja za mater in otroka so veliko večja - od okužbe v maternici do splava in hudih zdravstvenih zapletov. Kaj govorijo podatki?

21. maja 2022 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) opozorila na pojav virusa opičjih koz izven endemičnih območij. Okužba se je iz domače Afrike preselila na različne kraje po svetu in se začela prenašati med ljudmi.

V Evropi je trenutno okrog 900 primerov okužb, po svetu približno 1400. NIJZ je 21. junija potrdil 8. primer v Sloveniji.

Čeprav ne gre za tako nevaren virus, kot je bil SARS-Cov-2, so posebno pozornost namenili nosečnicam. Verjetnost okužbe je zanje namreč višja. Tako kot sorodne koze lahko povzročijo hudo okužbo ploda, spontani splav ter večje tveganje za smrt matere in otroka.

Profimedia

Do teh sklepov so zdravniki prišli na podlagi štirih primerov nosečnic iz Konga, v katerem je ta virus najbolj prisoten. Primeri so se zgodili med letoma 2007 in 2011.

Dve od nosečnic sta splavili v začetku nosečnosti, tretja v 18. tednu. Koža mrtvorojenega otroka je bila prekrita z značilnimi izpuščaji, poleg tega so virus zaznali v tkivu, popkovnici in placenti.

Profimedia/T

To dokazuje, da se je virus prenesel z matere na otroka. SZO zato poziva vse zdravstvene delavce, naj bodo pri nosečnicah še posebej pozorni na kakršnekoli izpuščaje, tudi če niso imele nobenih tveganih stikov. Vse takšne primere je nujno testirati. Redno testiranje svetujejo tudi za nosečnice v območjih z višjim tveganjem prenosa, saj opičje koze predstavljajo veliko tveganje za plod tudi v primeru, ko mati okužbo preboleva asimptomatsko.

Evropska unija je 14. junija naročila 110.000 cepiv proti opičjim kozam.

Profimedia

Ta bodo državam članicam dostavljena konec meseca in so namenjena le zaščiti v primeru izpostavljenosti virusu - tudi pri nosečnicah. V primeru okužbe je za zelo bolne nosečnice priporočeno zdravilo tecovirimat, ki v študijah na živalih ni imel negativnih učinkov za plod. V vsakem primeru je nujno redno spremljanje razvoja ploda z ultrazvokom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.