Kaj pa vprašanje o nošenju DVEH zaščitnih mask? Nekateri eksperti pravijo: DA!

Med njimi tudi dr. Fauci

5. 2. 2021, 12:15 | Zdravje

              Kaj pa vprašanje o nošenju DVEH zaščitnih mask? Nekateri eksperti pravijo: DA! (foto: profimedia) profimedia

Medtem ko po svetu razsajajo že trije bolj kužni koronavirusni sevi (t.j. angleši, brazilski in južnoafriški) se v strokovni in laični javnosti vse več ljudi sprašuje, ali morda ne gre pomnožiti sloje zaščitnih mask.

V luči novega razvoja dogodkov se je že oglasilo kar nekaj ekspertov s premisleki, da bi še zdaleč ne bilo nič napačnega, če bi si ljudje nadeli po dve zaščitni maski.

Dr. Anthony Fauci, glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid-19, je ideji naklonjen.

Med drugim je za NBC-jevo oddajo Today že povedal:

"... torej, če se fizično zaščitite pred okužbo z enim slojem, nato pa si čez to nadanete še en sloj, je to zgolj zdravorazumska odločitev. Seveda je nošenje dveh mask bolj učinkovito od ene. To je tudi razlog, zakaj se nekateri odločajo bodisi za dvojne kirurške maske ali kakšno drugo verzijo boljše N95 maske."

S Faucijem se strinja tudi dr. Matthew Sims, specialist za nalezljive bolezni pri Beaumont Health.

"Ideja dvojni mask ... je tista o treh slojih kirurške maske, kar je bolje od ene. Če si nadanete tri sloje, bo to bolje tesnilo ob obrazu, kar je seveda boljše. In zelo verjetno je tako zato, ker je tako prepustnost manjša."

Seveda pa nihče nikogar v to ne sili. Strokovnjaki, med katerimi sta dr. Fauci in dr. Sims, zgolj dajeta 'paleč gor' za vse tiste, ki bi se za to sami odločili.

In nekateri ljudje na ulici temu trendu že sledijo (in iz tega nikakor ne delajo večje drame, kot bi bila potrebna).