Kaj se pravzaprav zgodi, ko na prazen želodec zaužijemo žlico olivnega olja? Tukaj so zmote o tem priljubljenem "triku"

11. 7. 2025, 06:00 | Uredništvo
Kaj se pravzaprav zgodi, ko na prazen želodec zaužijemo žlico olivnega olja? Tukaj so zmote o tem priljubljenem "triku" (foto: Profimedia)
Profimedia

Že lep čas je na družbenih omrežjih mogoče opaziti veliko nasvetov o tem, da naj bi dan začeli z zaužitjem ene žlice olivnega olja. A je to res koristno?  

Na to temo se oglašajo številni blogerji, pa tudi vplivneži, ki promovirajo zaužitje žlice olivnega olja na prazen želodec. Obljubljajo "razstrupljanje," "pospeševanje metabolizma" in podobno, hkrati pa je treba poudariti, da ti ljudje niso zdravstveni strokovnjaki. Ob tem se pojavlja vprašanje: je res koristno uživati olivno olje na prazen želodec?  Vemo, da ima ekstra deviško olivno olje (nerafinirano in tisto najvišje kakovosti) blagodejne lastnosti. Raziskave kažejo, da redno uživanje tega olja lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. Ključne sestavine olivnega olja pa so:oleinska kislina (do 80 %), ki deluje protivnetno, polifenoli – delujejo kot antioksidanti, vitamin E – ščiti celične membrane, skvalen – podpira presnovo lipidov.  

Kaj se zgodi v telesu, ko olje zaužijete na prazen želodec?

Žlica olivnega olja na prazen želodec sproži niz fizioloških odzivov. Maščobe spodbudijo izločanje hormona holecistokinina, ki žolčniku signalizira, da se izprazni. To lahko povzroči občutek "čiščenja telesa". A treba je vedeti,  da pri zdravih ljudeh žolčnik že normalno deluje brez dodatne stimulacije. Žolč se sprošča redno ob vnosu hrane, ki vsebuje maščobe. Uživanje olivnega olja na prazen želodec pravzaprav ne prinaša posebnih koristi, lahko pa povzroči neželene učinke. Najpogostejši so slabost, driska in nelagodje v želodcu zaradi nenadnega vnosa koncentriranih maščob v prebavni sistem.

Posebna previdnost je potrebna pri ljudeh z žolčnimi kamni, kroničnim pankreatitisom, sindromom razdražljivega črevesja, gastroezofagealno refluksno boleznijo. Pri njih lahko olje poslabša simptome. O uživanju olivnega olja krožijo razni miti, recimo ta, da pospešuje hujšanje. No žlica olja vsebuje okrog 120 kalorij. Brez zmanjšanja skupnega kaloričnega vnosa tako lahko celo prispeva k pridobivanju telesne teže. Prav tako naj bi čistil jetra. Treba je povedati, da se jetra čistijo sama, s pomočjo lastnih encimov. Pri zdravih ljudeh dodatna stimulacija ne bo izboljšala te funkcije. 

Naravni pojav navdušil gledalce, posnetek zbral več kot 100 milijonov ogledov

Kako pravilno vključiti olivno olje v prehrano?

Namesto da ga užvate na prazen želodec, je bolje, da ga vsakodnevno vključite v obroke na naraven način:

  • Kot preliv za solate iz sveže zelenjave,

  • z dodajanjem v gotove jedi po kuhanju,

  • za rahlo praženje pri nizkih temperaturah

Priporočena dnevna količina je približno 1,5 jušne žlice, razporejenih na različne obroke. Seveda se lahko o tem vprašanju še posvetujete s svojim zdravnikom: strokovnjak vam bo najbolje znal svetovati in odgovoriti na vaše dileme.

Povzeto po: Mondo.rs

Pravijo, da je to najbolj zdrava jed na svetu - in znamo jo pripraviti čisto vsi (pri nekaterih je vsak dan na mizi)