Kaj se v resnici dogaja s švedskimi številkami okužb in smrti

Pojasnilo Nele Brusselaers

22. 9. 2020, 10:13 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Kaj se v resnici dogaja s švedskimi številkami okužb in smrti (foto: profimedia) profimedia

Na RTV Slovenija so objavili intervju s švedsko profesorico klinične epidemiologije na Karolinskem inštitutu Nele Brusselaers in tako iz prve roke preverili, ali se za nizkimi številkami okužb s koronavirusa zares skriva zgodba o uspehu.

Magistrica medicine, bolnišnične higiene in obvladovanja okužb ter epidemiologije, je za rtvslo.si med drugim povedala, da se nikakor ne strinja, da bi se Švedska zajezitve epidemije lotila na pravi način, pa tudi, zakaj trenutne številke nikakor ne kažejo prave slike:

»Res bi bila presenečena, če bi število primerov upadalo, saj se ljudje, kot v vseh drugih evropskih državah, vračajo z dopustov. Na Švedskem imajo ljudje res dolge poletne počitnice. To je ena izmed držav, kjer ljudje poleti odpotujejo. Popolnoma normalno se mi je zdelo, da je julija in na začetku avgusta število okuženih upadlo. Še vedno pa dvomim o številkah, saj ni preglednega poročanja. Spreminjajo tudi merila za testiranje, številni so težko prišli na vrsto za testiranje zaradi dolgega čakanja. Poleti je bilo treba včasih na testiranje čakati tudi več tednov, včeraj pa sem slišala, da je treba čakati več dni. Na Švedskem nimajo celovite podobe. Prav tako še vedno ne sledijo okuženim. Večina okužb je še vedno potrjena pri tistih ljudeh, ki potem potrebujejo zdravniško pomoč. Še vedno zajamejo le del okuženih, tiste, ki potrebujejo zdravniško oskrbo. Čakalne dobe na testiranje so dolge, še vedno ne spremljajo okuženih, ne testirajo družinskih članov, ali tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženim. Zagotovo je veliko število okuženih, za katere sploh ne vemo. To lahko vidite. Če pogledate število umrlih, vidite, da umre veliko večji odstotek ljudi, kot bi pričakovali. Umrljivost je visoka, kar kaže na to, da je veliko ljudi, za katere sploh ne vemo, da so okuženi.«

Medtem ko se Švedi v resnici šele vračajo s svojih dopustov po celem svetu (medtem ko na Švedsko letos ni pripotovalo veliko ljudi,) si lahko celoten intervju preberete TUKAJ.