4. 1. 2022, 14:38

Kako dolga je inkubacijska doba, če se okužimo z omikron sevom in kateri so prvi simptomi

Profimedia

Zdaj vedno bolj razširjena različica se razvija in širi hitreje kot pretekli koronavirusni sevi. Kaj to dejansko pomeni?

Različico omikron so novembra odkrili v Južni Afriki, a še danes niso razkrite vse podrobnosti o sevu, ki se hitro tudi po Sloveniji. Kar je nedvoumno potrjeno pa je, da se omikron širi hitreje kot alfa in delta različici.

Trenutno so različico omikron potrdili v 110 državah po svetu, hitro širjenje okužb pa je nekatere države, vključno z Nemčijo, Nizozemsko in Južno Korejo že prisilo v ponovno zapiranje delov javnega življenja.

Krajša inkubacijska doba

Medtem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenila, da razvoj simptomov pri prvih koronavirusnih različicah lahko traja tudi do dva tedna, pa pri omikronu to poteka precej hitreje – simptomi se po okužbi pojavijo že po treh do petih dneh.

Prav zaradi krajše inkubacijske dobe, naj bi se omikron sev širil tako hitro, saj med okužbo in razvojem simptomov, ki bi bolniku dali vedeti, da je okužen, preteče premalo časa, da bi bilo mogoče ustrezno odreagirati, potrditi prisotnost virusa s testiranjem in se primerno izolirati. »Zaradi krajše inkubacijske dobe je virus zelo, zelo, zelo težko nadzorovati,« je za portal The Atlantic povedala Jennifer Nuzzo iz zdravstvenega centra Johns Hopkins.

Omikron se težje zazna

Še ena karakteristika različice omikron je, da je sev težje zaznati kot prejšnje variacije, saj so nekoliko spremenjeni tudi primarni indikatorji okužbe, na katere smo bili pozorni doslej: kašelj, povišana telesna temperatura in izguba vonja ter okusa.

Zgodnji znaki okužbe z različico omikron so dražeč občutek v grlu, bolečine v spodnjem delu hrbta in zamašen nos, prav tako pa se pogosto omenja glavobol, bolečine v mišicah, utrujenost, kihanje in potenje med spanjem.

Podatki britanske študije pravijo, da okuženi z različico omikron običajno okrevajo po petih do sedmih dneh, nekateri simptomi – predvsem kašelj in utrujenost – pa lahko trajajo še nekoliko dlje.

V primeru težjega poteka bolezni se pojavlja še simptom oteženega dihanja, ki lahko traja tudi do dva tedna.

Kužnost obolelih ni kaj dosti različna v primerjavi s preteklimi sevi – oseba z virusom je kužna dva dni pred pojavom prvih simptomov in nato še približno 10 dni.