N.Z. | 2. 11. 2020, 10:41

Kako dolgo ste lahko v kontaktu z nekom, ne da bi se pri tem okužili?

profimedia

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pred kratkim spremenil definicijo bližnjega kontakta.

Kako dolgo morate torej biti v bližini okuženega s koronavirusom, da bi se okužili tudi sami?

Natančne številke na žalost ne obstajajo, a je sprememba definicije vseeno nadvse povedna.

Medtem ko se je pred tem za bližnji kontakt smatral vsak 15-minutni stik v razdalji, ki je manjša od dveh metrov, po novem velja, da se za bližnji stik šteje seštevek minut (skupaj največ 15), ki jih tekom celega dneva (24 ur) preživimo v neposredni bližini okuženega (t.j. na razdalji, ki je manjša od dveh metrov).

Definicijo so pri CDC spremenili potem, ko se je pokazalo, da je čuvaj zaporov v Vermontu postal pozitiven potem, ko je imel več kratkih stikov s šesterico asimptomatskih zapornikov.

Tekom 8-urnega delovnika, je imel z dotičnimi 22 kontaktov, na razdalji, ki je bila manjša od dveh metrov, stiki pa so v seštevku znesli skupaj 17 minut.

Bi lahko torej rekli, da ste varni, če boste v bližini okuženih preživeli manj kot 15 minut? Na žalost temu ni nujno tako.

Številni mask ne nosijo pravilno


15 minut je zgolj okvirna smernica.

"... v resnici gre za to, da se tveganje povečuje s trajanjem kontaktov," je skušal javnosti razložiti Neal Goldstein, profesor epidemiologije na univerzi Drexel v Philadelphiji. "Številni dejavniki vplivajo na to, koliko virusov boste ob kontaktu prejeli, a je še vedno najpomembnejši dejavnik trajanje stika."

Poleg trajanja izpostavljenosti okužbi namreč štejejo tudi:

  • ali ima okužena oseba simptome, jih sploh ima ali jih bo razvila kasneje,
  • ste bili ob stiku na prostem ali v zaprtem prostoru,
  • kako prezračen je bil prostor,
  • koliko ljudi je bilo še v prostoru,
  • kaj ste tam počeli.
Če ste npr. sedeli in peli v prijateljevi kleti namesto tiho sedeli v parku, je tveganje, da se boste okužili v krajšem času neprimerno višje.

Definicja bližnjega kontakta se ne spreminja, če ste ob stiku nosili masko, pri čemer pri CDC poudarjajo, da ne gre za to, da bi maske ne bile koristne pri preprečevanju okužb, temveč za to, ker jih številni ne nosijo pravilno.

Povzeto po Al Jazeera & agencijah

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.