1. 12. 2021, 17:26

Kako je 42-letni triatlonec, bodibilder in plezalec, ki se ni hotel cepiti, izgubil bitko s covidom

profimedia

“Bilo je toplo, sedeli smo zunaj in poslušali ptičje petje," se letošnjega 11. junija spominja Jenny McCann, sestra dvojčica Johna Eyersa. Pri njej doma v severnem Londonu so praznovali 10. rojstni dan njenega sina. “Življenje se je zdelo res lepo,” pravi Jenny, ki se takrat ni zavedala, da Johna vidijo zadnjič.

John Eyers je bil triatlonec, bodibilder in plezalec. Letos avgusta je umrl zaradi covida. Ni se hotel cepiti proti koronavirusu, govoril je, da 'ne bo poskusni zajček'.

"Vsi kdaj sprejmemo napačne odločitve, on je svojo plačal z življenjem," danes obžaluje njegova sestra dvojčica, ki si želi, da bi Johnova zgodba koga od skeptikov prepričala, naj zaupa stroki.

"Covid je brutalen," je povedala novinarjem časopisa Guardian.

Jenny se ne spomni točno, kako se je tisti večer začel prepir o cepivih proti covidu.

“John je začel govoriti nore stvari, ki niso imele nobenega smisla. O tem, da se ljudje cepijo le zato, da bi dobili brezplačen obrok v McDonald’su in da cepiva vsebujejo formaldehid. Sorodniki so mu nasprotovali in mu na svojih telefonih pokazali članke, ki preverjajo dejstva in dokazujejo, da ni res, kar pravi. Toda John je bil neomajen: Ne bom poskusni zajček, je ponavljal."

Od letošnjega januarja je nato imel John težave z duševnim zdravjem. Pred kratkim se je razšel z dekletom, prizdadeli pa so ga tudi ukrepi zaradi epidemij, saj ni mogel v fitnes ali na plezanje, niti ni mogel videti prijateljev. John sicer ni dvomiv v to, da bi covid ne obstajal, bil pa je mnenja, da nikakor ni tako nevaren, kot so trdile oblasti.

 “Tako daleč je šlo, da sploh ni več nosil maske,” pravi Jenny. “Rekel je, da zaradi covida ne bi smeli živeti v ozračju strahu. Nihče od njegovih znancev ni zbolel in sam je bil prepričan, da mu ne bo nič hudega, tudi če se okuži, saj je mlad in v dobri formi.”

Potem pa se je zgodil 29. junij. John je bil pozitiven na testu za koronavirus. 3. julija je bil že zelo bolan, tako da so ga z rešilcem prepeljali v bolnišnico. 6. julija so Johna sprejeli na intenzivni oddelek, 11. julija so ga priklopili na ventilator. 

Zjutraj 27. julija je Johnova družina dobila klic, ki so se ga tako zelo bali. John je umiral, zato so odhiteli v bolnišnico, na intenzivno terapijo, kjer so jih zaposleni čakali s pripravljeno zaščitno opremo. Jenny je slišala, kako v bratovi sobi piskajo aparature. Ko so se končno oblekli in prihiteli v sobo, je bilo tam polno osebja, vsi so bili v solzah. John je pravkar umrl.

“Če bi se cepil, verjetno ne bi bil mrtev,” pravi Jenny. “Tako preprosto je. Sprejel je napačno odločitev in zanjo plačal z življenjem. To je tako nepošteno.”

Povzeto po pisanju N1: Tragična smrt navdušenca nad fitnesom, ki se ni želel cepiti

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.