Kako je hrvaški imunolog naslovil mit, da je bilo covid cepivo prehitro razvito

23. 9. 2021, 15:13 | Zdravje

              Kako je hrvaški imunolog naslovil mit, da je bilo covid cepivo prehitro razvito (foto: Profimedia) Profimedia

Infektolog Goran Tešović iz Klinike za infekcijske bolezni je na hrvaški televiziji N1 spregovoril o stanju pandemije in pri tem obrazložil tako ukrepe, kot tudi vprašanje, zakaj zdaj zbolevajo mlajši kot v prejšnjih valih koronavirusa.

Dr. Goran Tešović pravi, da je logično, da zdaj zbolevajo mlajši, saj je med aktivno delovno populacijo manj cepljenih. Pri teh okuženih tudi bolj niha klinična slika – od le povišane telesne temperature do primerov, ki zahtevajo mehansko predihavanje.

Na Hrvaškem sicer ravnokar poteka obširna anketa, s kateri želijo pri starših preveriti mnenje o cepljenju otrok. Anketo izvajajo med starši otrok, ki prihajajo na Kliniko za infekcijske bolezni v Splitu in Zagrebu. Kot je povedal dr. Tešović, preliminarni rezultati kažejo, da občutna večina hrvaških staršev ne razmišlja, da cepila svoje otroke.

Napoved ni rožnata

Če se krivulja v Sloveniji obrača navzdol, pa ima za Hrvaško dr. Tešović precej bolj črnogledo prognozo. Za hrvaški N1 je povedal, da se na Hrvaškem četrti val šele začenja in da trenutno še ni mogoče oceniti, koliko jih bo v naslednjih mesecih utrpelo t.i. večorganski vnetni sindrom. Predvideva, da bodo številke podobne ali nekoliko višje kot v tretjem valu.

Kako je bilo cepivo tako hitro razvito?

Eden od ključnih pomislekov ljudi glede cepljenja je, da je bilo cepivo razvito izredno hitro. Ta pomislek je v intervjuju za N1 naslovil tudi dr. Tešović: »Cepivo je bilo razvito hitreje kot katerokoli cepivo doslej zato, ker je tehnologija razvoja in proizvodnja cepiv danes ali pa leta 1968 popolnoma neprimerljiva. Nekatera cepiva, ki jih uporabljamo danes, recimo cepivo proti ošpicam ali rdečkam, so bila proizvedena konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih. Za kar smo takrat potrebovali pet let, danes potrebujemo pet dni.«

Dodal je še, da nikoli ni bilo usmerjenih toliko sredstev v razvoj nekega cepiva, kot je bilo to pri iskanju cepiva proti covidu. V povezavi s tehnologijo, ki jo imamo danes na voljo, je potemtakem logično, da se je cepivo izdelalo v rekordnem času.

»Cepiva so prestala vse običajne faze preiskav, preden so bila registrirana,« dodaja dr. Tešović. »V tretji fazi testiranj so vključili več deset tisoč prostovoljcev. Izvajali so študije tako v državah, kjer se je cepivo razvijalo, kot tudi v nerazvitih državah. O vsem so se vodili natančni računi. Da cepivo ni dovolj varno ali dovolj raziskano – to preprosto ne drži,« še pove dr. Tešović.

Intervju je na ogled tule:

Vir: hr.n1info.com